Kinderboekbeoordelingen

Hier vind je kinderboeken die beoordeeld zijn door Kinderboekkompas. Elk boek is uitvoerig gelezen en beoordeeld op overtuigingskracht en op de onderstaande ontwikkelingsdomeinen. De scores worden aangegeven aan de hand van symbolen voor elk domein, van 0 tot 5 punten. Vanaf 3.0 punten is het boek een aanrader. Hoe hoger de score, hoe beter dit boek werkt om de beoogde doelen te behalen. 

 

Voor meer informatie over hoe dit werkt, zie de pagina De theorie

Boeken in het domein diversiteit beïnvloeden de open houding naar mensen die 'anders' zijn dan jezelf, bijvoorbeeld mensen met een andere cultuur of leefwijze. In deze boeken worden stereotypen ontkracht en wordt een open en begripvolle houding aangemoedigd.

Diversiteit.png

Boeken in het domein gezonde leefstijl moedigen aan om op een gezonde manier te leven: sporten en bewegen, gezond eten en drinken. Daarnaast laten ze negatieve gevolgen zien van zaken als verslaving aan bijvoorbeeld gamen.

Gezonde leefstijl.png

Boeken in het domein verwerking kunnen kinderen helpen bij het gebruiken van effectieve verwerkingsstrategieën bij stressvolle levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer een kind gepest wordt, een naaste verliest of bij echtscheiding van de ouders. De specifieke situatie die in het boek behandeld wordt, is te vinden in de beschrijving van het betreffende boek.

Verwerking.png

Boeken in het domein angst laten zien hoe angsten op een goede manier kunnen worden overwonnen, door herkenbare situaties te schetsen waarin op een adaptieve manier wordt omgegaan met angsten en zorgen. Het kind kan zo in een veilige situatie leren het object van angst te confronteren. 

Angst_edited.png

Boeken in het domein klimaatverandering kunnen kinderen helpen bij het omgaan met nieuws over klimaatverandering. Zo kan een kind hoop krijgen voor de toekomst en worden zorgen verlicht.

Klimaat.png
arrow&v
arrow&v
arrow&v
arrow&v
7.png

Camping de Grote Walvis

en de Mysterieuze Flessenpost

Willemijn Kranendonk

Beoordeling

Diversiteit.png

3.9

Gezonde leefstijl.png

2.5

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

3.7

Pien is met haar ouders op vakantie, ze gaan kamperen. Al snel wordt het avontuurlijke meisje goede vriendinnen met de rustige Milla. Ze spelen samen op de camping en komen dan op het strand een mysterieuze flessenpost tegen. Wie zou het verstuurd hebben? En voor wie is het bedoeld?

Een vrolijk (voor)leesverhaal over de avonturen die kinderen in de zomer op de camping beleven. Pien is een druk en soms wat impulsief meisje, dat heel graag vrienden wil maken. De kinderen op de camping verschillen allemaal van elkaar. In hun karakter, interesses, maar ook achtergrond en genderidentiteit. Pien vindt het soms nog ingewikkeld, ze begrijpt nog niet helemaal hoe ze om moet gaan met al die verschillen. Maar door de loop van het verhaal worden de kinderen hechte vrienden. In het boek komt ook aandacht voor de natuur naar voren. Zo gaan de vrienden samen het strand opruimen, en praten ze met hun 'opa voor even' over waarom hij vegetariër is. Er is niet veel aandacht voor omgaan met klimaatverandering, het gaat in dit boek meer over waardering voor de natuur. Ten slotte scoort dit boek wat lager op gezonde leefstijl. Dat komt doordat de kinderen bijna alleen maar ongezond eten en drinken. Steeds weer limonade drinken en frietjes eten past best wel bij een vakantie. Maar als je je kinderen wil leren dat ook gezonde dingen lekker kunnen zijn, is dit boek minder geschikt.

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Eve O'Brien

Aantal pagina's

125

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

7

Vriendschap, LHBTQ+, Anders zijn

7.png

Grapje!

Roxeanne Hazes

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

3

Angst_edited.png

Klimaat.png

Op de eerste schooldag wordt Ziva al uitgelachen omdat Ziva een zebra zonder strepen is. Elke dag worden de 'grapjes' erger en voelt Ziva zich verdrietiger. Ziva bedenkt allerlei oplossingen. Misschien helpt het om met verf strepen op zichzelf te verven? Of kleding met strepen te dragen? Wat kan Ziva doen om het pesten te stoppen?

In dit boek komt Ziva erachter dat je jezelf nooit moet aanpassen, dat je mooi bent zoals je bent. Bovendien leert Ziva dat iedereen onzekerheden heeft. Aan het einde van het boek worden ook tips gegeven van de stichting Stop pesten nu. Wat in dit verhaal nog mist is dat Ziva nooit aangeeft de grapjes niet leuk te vinden en geen hulp vraagt aan de leerkracht. Ziva probeert het alleen op te lossen. In de realiteit werkt het beter om erover te praten met je ouders, leerkracht, zodat zij kunnen helpen en meedenken over een oplossing.

Uitgever

Blue in Green BV

Illustrator

Ann de Bode

Aantal pagina's

30

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

5

Pesten, Schoolleven, Anders zijn

7.png

Ik denk dat ik ontvoerd ben

en andere gedichten

Pim Lammers

Beoordeling

Diversiteit.png

4

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

Een gedichtenbundel over familie, verliefheid en allerlei herkenbare situaties voor kinderen.

Grappige en gevoelige gedichten met frisse illustraties. Zowel in de gedichten als in de illustraties is veel diversiteit te zien. Over een oom in een roelstoel, een neef die make-up draagt, over wie op wie verliefd is en over grote broers en zussen die gaan puberen. De gedichten zijn herkenbaar en toegankelijk voor kinderen!

Uitgever

Querido

Illustrator

Sarah van Dongen

Aantal pagina's

112

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

8

Verliefdheid, familie, LHBTQ+

7.png

Mio mijn Mio

Astrid Lindgren

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

3.4

Verwerking.png

Angst_edited.png

3

Klimaat.png

Vertaald door Saskia Ferwerda

Op een dag krijgt Bosse een appel en een brief van tante Lundin. De brief glanst en straalt als vuur, dus kon hij het niet laten om ze te lezen. De brief was voor de koning van het Land in de Verte, en er stond in dat degene op die de koning zo lang had gewacht, onderweg was met een gouden appel in zijn hand. Bosse kijkt naar de appel, die is goud. Het is het begin van een avontuur, over thuiskomen in een sprookjesachtig dromenland. Bosse, die eigenlijk Mio heet, wordt herenigd met zijn vader de koning, maakt vrienden met Jum-Jum en het paard Miramus. Het lijkt perfect, maar al snel blijkt er ook iets heel kwaadaardigs te zijn...

Een mooi verhaal met een toverachtige sfeer. Het boek scoort goed op gezonde leefstijl omdat er op verheerlijkende manier wordt gesproken over voedsel, water en beweging. Je krijgt enorme zin in het brood dat de honger stilt, het water dat de dorst lest en om te spelen in de rozenhof, de uitgestrekte velden onder de sterrenhemel en het donkere woud. Het boek scoort daarnaast voldoende op overwinnen van angst. Mio moet de boze ridder Kato gaan verslaan en moet daarvoor een ontzettend spannende reis afleggen. Hoe bang hij ook is, hij gaat altijd toch door. Zijn vriend Jum-Jum en hij steunen op elkaar.

Uitgever

Ploegsma

Illustrator

Els van Egeraat

Aantal pagina's

135

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

8

Avontuur en mysterie

7.png

Egalus

Marije Tolman

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

3.9

Elke dag loopt Egalus door het bos met zijn oranje hestje om afval op te ruimen. De andere dieren hebben het daar veel te druk voor, die moeten sjeesen en laten allemaal afval achter. Als Egalus het bos heeft schoongemaakt, zijn de bergen weer vies. En als de bergen schoon zijn, lag de zee weer vol. Maar kan Egalus dat wel in zijn eentje?

Een prachtig prentenboek in het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen. Egalus ruimt afval op in de natuur, maar ondertussen maken de andere dieren het steeds weer erger. Hij kan het niet alleen, hij heeft anderen erbij nodig. Dit verhaal laat zien wat je zelf kunt doen, maar ook dat je het niet in je eentje kan. Bovendien geeft het boek een hoopvol beeld van de toekomst.

Uitgever

CPNB

Illustrator

Marije Tolman

Aantal pagina's

22

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

2

Klimaat en milieu, Dieren

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2022

7.png

Opgeruimd!

Henrieke van der Galiën

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

3.7

Op school vertelt de juf over klimaatverandering en de plastic soep. Fien wordt daar zenuwachtig van. Ze vindt het zielig voor de dieren en wil niet dat het klimaat slechter wordt. De klas krijgt een opdracht: bedenk samen een actie voor het klimaat! Samen met haar vrienden bedenken ze een plan waar het hele dorp aan mee kan doen. Maar wie is toch die vreemde man die ze over het strand zien lopen? Hij zal hun plannen toch niet in gevaar brengen?

Samen met haar vrienden bedenkt Fien een goed plan om met zijn allen samen te werken aan een opruimactie. Ze maakt zich erg zorgen over het enge nieuws over klimaatverandering, en gaat daarmee om door actie te ondernemen samen met haar dorpsgenoten. Haar zorgen zijn herkenbaar voor veel kinderen, en dit boek kan een aanleiding zijn om hierover te praten. Bovendien kan het inspireren om zelf ook mee te doen aan een opruimactie, of er één te organiseren!

Uitgever

Den Hertog

Illustrator

Melanie Broekhoven

Aantal pagina's

92

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Klimaat en milieu, Schoolleven

7.png

De Lorax

Dr. Seuss

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

2.9

Vertaald door Erik Bindervoet

Op een plek waar het Griebelgras groeit, geen vogel zingt en de wind stinkt, vraagt een kleine jongen aan de Vroeger wat de Lorax is. De Vroeger vertelt hoe de omgeving er vroeger uitzag, vol bomen en dieren, en hoe de Lorax dat bos beschermde.

De originele en grappige tekeningen en rijm van Dr. Seuss valt goed bij veel kinderen. Dit verhaal gaat over een dystopische toekomst waarin hebzucht veel kapot heeft gemaakt. Het sluit hoopvol af, als de Vroeger de jongen het laatste zaadje van een Boffola-boom geeft en hem vraagt het zaadje te planten en voor de boom te zorgen zodat het bos terug kan komen. Toch kan dit boek een kind ook juist banger maken. Lees je dit boek dus voor om kinderen iets te leren over klimaatverandering, ga dan ook met ze in gesprek over hoe niet alle mensen zijn zoals de Vroeger, die maar door en doorging tot het bos op was.

Uitgever

Moon

Illustrator

Aantal pagina's

65

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

6

Klimaat en milieu

7.png

Haaientanden

Anna Woltz

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

4.2

Angst_edited.png

Klimaat.png

Atlanta is onderweg met boterhammen, bananen, haar nachtbeugel en kerstlampjes. Ze gaat de belangrijkste tocht van haar leven maken. Als het haar niet lukt, gaat alles mis. Al snel komt ze Finley tegen, die is weggelopen van huis. Samen fietsen ze door. Wat is Atlanta's plan? Waar is ze bang voor?

Een prachtig verhaal over een meisje dat zich schuldig voelt. Haar moeder is ziek en hoort morgen de uitslag van een belangrijk onderzoek. Atlanta heeft de hele zomer gedaan of er niets aan de hand was, en nu is ze bang dat haar moeder denkt dat het haar niets doet. Dus moet ze een grote actie uithalen, alles om te laten zien hoe belangrijk ze het vindt. Dit verhaal laat verschillende belangrijke verwerkingsmechanismen zien: tijdens de zomer heeft ze afleiding gezocht. Dat is heel gezond, zolang het niet doorschiet in ontkenning. Ze kropt haar emoties op, maar door erover te praten met Finley leert ze haar gevoelens te uiten. Ze onderneemt actie door een grote fietstocht te maken, ook al heeft dat geen realistische relatie met de uitslag van haar moeders onderzoek. Een mooi verhaal dat verschillende verwerkingsstrategieën laat zien.

Uitgever

Querido

Illustrator

Martijn van der Linden

Aantal pagina's

102

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

10

Vriendschap

7.png

Milo tekent de wereld

Matt de la Peña

Beoordeling

Diversiteit.png

3.7

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

Vertaald door Jeangu Macrooy

In de metro kijkt Milo om zich heen. Hij ziet allemaal mensen. Hij tekent hun leven, waar zijn ze naar onderweg? Hoe ziet hun leven eruit? De man met de snor heeft thuis misschien wel veel katten. En de vrouw in de trouwjurk gaat met een lieve man trouwen. En de jongen in de nette kleding is vast onderweg naar het kasteel waar hij woont. Maar is dat wel zo?

Een goed voorbeeld van hoe vooroordelen werken. Milo kijkt naar mensen, maakt in zijn hoofd hun verhaal af. Waar ze vandaan komen, wie ze zijn. Maar als hij ziet dat de jongen in de nette kleding naar dezelfde bestemming gaat als hij, is hij verbaasd. Hij dacht aan de jongen te kunnen zien wat voor iemand hij was. Maar hij komt erachter dat hij dat niet ziet. Een mooi boek om met je kind in gesprek te gaan over vooroordelen, over hoe veel je niet kan zien van de buitenkant!

Uitgever

Querido

Illustrator

Christian Robinson

Aantal pagina's

40

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

4

Vooroordelen

7.png

Het verlangen van de prins

Marco Kunst

Beoordeling

Diversiteit.png

3.9

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

Lode groeit op in een vervelend tehuis. Zijn ouders heeft hij nooit gekend. In zijn dromen wordt hij vaak bezocht door een mysterieuze prins. Op een dag legt er een schip aan in de haven, Lode herkent meteen het boegbeeld. Het is de prins uit zijn dromen! Als hij op onderzoek uitgaat raakt hij vast op het schip en wordt hij getroffen door de vloek van de prins: hij kan het schip nooit meer verlaten. Of zou de vloek ooit opgeheven kunnen worden?

De karakters in dit boek laten veel diversiteit zien. Zo komt Lode van oorsprong uit Afrika en zit een ander bemanningslid in een rolstoel. Elk karakter heeft een eigen persoonlijkheid, en iedereen werkt met elkaar samen aan het gezamenlijke doel: het opheffen van de vloek van de prins. In het verhaal wordt geen expliciete aandacht besteed aan de diversiteit of aan discriminatie en vooroordelen. De score zit dus vooral in de blootstelling, door de samenstelling van de karakters.

Uitgever

Gottmer

Illustrator

Marieke Nelissen

Aantal pagina's

240

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Avontuur en mysterie

7.png

Iedereen is anders

Xochitl Dixon

Beoordeling

Diversiteit.png

3.2

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

Vertaald door Daniëlle Heerens

Als je om je heen kijkt, zie je dat alle kinderen anders zijn. Mensen hebben verschillende huidskleuren, praten anders, hebben andere spelletjes thuis, hebben andere hobby's, en dat is allemaal heel mooi. Maar sommige dingen zijn juist hetzelfde, zoals dat je soms vrolijk bent, soms bang of verdrietig. Iedereen heeft een eigen talent, iedereen is waardevol!

Een prentenboek over hoe mooi het is dat iedereen verschillend is, en hoe iedereen evenveel waard is. Dit boek heeft een duidelijk christelijk karakter, dat wordt op één pagina ook in woorden benoemd. Een mooi verhaal om het gesprek te starten over diversiteit in de wereld!

Uitgever

De Parel

Illustrator

Bonnie Lui

Aantal pagina's

32

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

4

Anders zijn

7.png

Emmetje en het plastic avontuur

Caroline Korteweg

Beoordeling

Diversiteit.png

3.3

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

3.7

Emmetje heeft straf en is boos op haar moeder. Als ze haar hond Beer uitlaat, besluit ze iets te doen wat niet mag: een plastic zakje van haar koekjes laten slingeren. Maar dan wordt ze betrapt door Cora de fee, die besluit haar te laten zien wat er gebeurt met plastic als we het niet opruimen.

Een leerzaam prentenboek over hoe mooi de wereld is en waarom we dat moeten beschermen. Emmetje leert wat er met plastic gebeurt, ze leert over de plastic soep en over waar micro-plastic allemaal wordt gevonden. Dit boek inspireert ook tot actie: wat kan je zelf doen? Emmetje gaat met andere kindjes samen plastic opruimen, ze vraagt hulp, en besluit op school een spreekbeurt te houden zodat ze haar klasgenootjes kan vertellen wat zij heeft geleerd. Er is ook aandacht voor hoop: er zijn organisaties die hun best doen om plastic op te ruimen, te recyclen, of te vervangen. Daarnaast scoort dit boek op diversiteit, omdat in de illustraties diversiteit en representatie is terug te zien.

Uitgever

Illustrator

Lidy de Koning

Aantal pagina's

63

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

7

Klimaat en milieu