Kinderboekbeoordelingen

Hier vind je kinderboeken die beoordeeld zijn door Kinderboekkompas. Elk boek is uitvoerig gelezen en beoordeeld op overtuigingskracht en op de onderstaande ontwikkelingsdomeinen. De scores worden aangegeven aan de hand van symbolen voor elk domein, van 0 tot 5 punten. Hoe hoger de score, hoe beter dit boek werkt om de beoogde doelen te behalen. Ter illustratie, de scores kunnen als volgt worden geïnterpreteerd:

    = Het domein wordt niet aangehaald, dus beoordeling ontbreekt. 

1  = Gewenst gedrag wordt niet aangemoedigd en/of ongewenst gedrag wel.

2  = Gewenst gedrag wordt lichtelijk aangemoedigd, maar ongewenst gedrag ook.

3  = Gewenst gedrag wordt redelijk aangemoedigd, ongewenst gedrag is aanwezig.

4  = Gewenst gedrag wordt goed aangemoedigd, ongewenst gedrag schaars en/of wordt ontmoedigd.

5  = Gewenst gedrag wordt heel goed aangemoedigd.

 

De scores zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur over wat werkt voor elk domein. Kinderboekkompas werkt systematisch en onafhankelijk.

Voor meer informatie over hoe deze beoordeling werkt, waar het op gebaseerd is en wat de domeinen precies inhouden: zie het Literatuuronderzoek op de pagina De theorie

Boeken in het domein diversiteit beïnvloeden de open houding naar mensen die 'anders' zijn dan jezelf, bijvoorbeeld mensen met een andere cultuur of leefwijze. In deze boeken worden stereotypen ontkracht en wordt een open en begripvolle houding aangemoedigd.

Boeken in het domein gezonde leefstijl moedigen aan om op een gezonde manier te leven: sporten en bewegen, gezond eten en drinken. Daarnaast laten ze negatieve gevolgen zien van zaken als verslaving aan bijvoorbeeld gamen.

Gezonde leefstijl.png
Diversiteit.png

Boeken in het domein verwerking kunnen kinderen helpen bij het gebruiken van effectieve verwerkingsstrategieën bij stressvolle levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer een kind gepest wordt, een naaste verliest of bij echtscheiding van de ouders. De specifieke situatie die in het boek behandeld wordt, is te vinden in de beschrijving van het betreffende boek.

Verwerking.png

Boeken in het domein angst laten zien hoe angsten op een goede manier kunnen worden overwonnen, door herkenbare situaties te schetsen waarin op een adaptieve manier wordt omgegaan met angsten en zorgen. Het kind kan zo in een veilige situatie leren het object van angst te confronteren. 

Angst_edited.png
arrow&v
arrow&v
arrow&v
arrow&v
7.png

Smaakspoken

Daan Faber

Puck woont met haar vader boven hun restaurant. Sinds het overlijden van haar moeder, missen ze haar ontzettend en is Puck vaak alleen boven als haar vader werkt. Ze wil dolgraag helpen in de keuken, maar haar vader vindt dat ze eerst moet leren proeven. Op een nacht gebeurt er dan iets geks, de eerste van zeven smaakspoken bezoekt haar en leert haar te proeven. Zou ze haar vader dan eindelijk mogen helpen?

Beoordeling

3.5

3.1

3.7

Angst_edited.png

Puck en haar vader leven langs elkaar na het overlijden van haar moeder, maar door het verhaal heen leert Puck de kookwereld van haar vader kennen waardoor ze met elkaar verbonden worden en samen door kunnen gaan. De smaakspoken leren Puck niet alleen proeven, ze leren haar wie ze is en zou willen zijn. Ze doorloopt zo een mooi verwerkingsproces. Daarnaast scoort dit boek op gezonde leefstijl, vanwege de positieve manier waarop alle smaken worden geïntroduceerd: niet alleen zoet, maar ook bitter en zuur. Na het lezen van dit boek zullen kinderen wellicht sneller proeven wat de pot schaft en meer waardering tonen voor verschillende smaken. Ten slotte scoort dit boek vanwege de illustraties op diversiteit, de karakters laten mensen van allerlei kleuren zien. Dit boek is een prachtig geheel!

Uitgever

Volt

Illustrator

José Luis García Lechner

Aantal pagina

85

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Rouw, eten en proeven

7.png

De dikke meester Jaap

Jacques Vriens

Alle verhalen van meester Jaap gebundeld. Meester Jaap is een gekke meester en in zijn klas gebeurt altijd wel iets.

Beoordeling

3.2

3

Angst_edited.png

De verhalen over meester Jaap en zijn klas omvatten ontzettend veel situaties waar kinderen in het dagelijks leven mee te maken krijgen. Ze maken ruzie, halen kattenkwaad uit en troosten elkaar als iemands opa is overleden of iemands ouders gaan scheiden. De klas is een cultureel diverse groep, wat soms wordt benadrukt als de kinderen ruzie maken en racistische opmerkingen maken. Meester Jaap grijpt dan in, waardoor je als lezer leert dat dit niet is hoe het hoort en dat de schijnbare verschillen niets zeggen over iemand als persoon. Bovendien maken de kinderen thuis dingen mee zoals het overlijden van een opa of oma, of echtscheiding van hun ouders. Ze ondersteunen elkaar dan en meester Jaap legt de kinderen uit waarom ze voelen wat ze voelen. Kortom, meester Jaap en zijn klas leren waardevolle levenslessen en ieder kind dat dit leest kan hiervan mee leren!

Uitgever

Van Holkema & Warendorf

Illustrator

Annet Schaap

Aantal pagina

125

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

7

Schoolleven

De Nederlandse Kinderjury

7.png

Carlo en Zahra en het tovertapijt

Evelien Pullens

Zahra komt nieuw in de klas van Carlo en al snel raken ze bevriend. Tot hij een keer vraagt of hij bij haar kan komen spelen, dan wordt ze ineens heel boos. Waarom doet ze zo geheimzinnig? Carlo is zo nieuwsgierig dat hij het niet kan laten om een kijkje te nemen in haar huis, en wat hij daar vindt...

Beoordeling

3.6

Angst_edited.png

Voor Carlo spreekt het voor zich dat hij en Zahra goede vrienden kunnen worden, maar zijn moeder vindt het maar vreemd. Als Zahra's moeder aangeeft dat ze graag kennis wil maken met de moeder van Carlo, bedenken de twee hoe ze zijn moeder kunnen overtuigen om op bezoek te gaan, zodat ze kan zien dat haar vooroordelen over alles wat anders is niet kloppen.

Uitgever

Kluitman

Illustrator

Helen van Vliet

Aantal pagina

61

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

7

M6

Vluchtelingen

7.png

Beste broers

Jowi Schmitz

Raf en Robbie verhuizen met hun ouders naar de boerderij van opa en oma. Raf vindt het heel spannend om naar een nieuwe school te gaan, maar hun ouders zijn zo met zichzelf bezig dat hij en Robbie op zichzelf en elkaar aangewezen zijn. Als hun oma dan ziek wordt en opa in het bos alleen een toren aan het bouwen is, moeten zij het heft in eigen handen nemen.

Beoordeling

3.7

Angst_edited.png

3.9

"Een ode aan de koppigheid" over broederschap en familie. Terwijl de vader van Raf en Robbie altijd aan het sporten is en niet weet wat hij wil met zijn leven en hun moeder druk is met haar werk in het ziekenhuis, zijn de jongens op elkaar aangewezen. Raf vindt veel dingen spannend, zoals naar een nieuwe school gaan en het donkere bos, maar leert daarmee omgaan omdat hij als grote broer dapper moet zijn voor Robbie. Dit boek moedigt aan tot actief buiten spelen, genieten van de natuur en het benadrukt het belang van gezond eten.

Uitgever

Hoogland & Van Klaveren

Illustrator

Chuck Groenink

Aantal pagina

224

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

8

Familie

7.png

Mijn vader woont in het tuinhuis

Jacques Vriens

De ouders van Lara en Joeri gaan scheiden. Joeri stampt boos weg en Lara probeert het te begrijpen, maar het is ingewikkeld. De tweeling bespreekt hun onzekerheden met elkaar en gaat er heel verschillend mee om, maar ze weten ook wat er gaan gebeuren omdat veel van hun klasgenootjes gescheiden ouders hebben. Toch gaat het allemaal niet van een leien dakje en dan besluiten Lara en Joeri om actie te ondernemen...

Beoordeling

3.5

Angst_edited.png

Een belangrijk verhaal over hoe het voor kinderen voelt om tussen een echtscheiding te zitten. De reacties van Lara en Joeri zijn realistisch en kinderen (én ouders) kunnen veel leren van hoe zij ermee omgaan. Dit verhaal laat zien hoe een echtscheiding verloopt, waar ouders tegenaan kunnen botsen en hoe de kinderen dat ervaren. Zonder valse hoop te wekken over het weer terug bij elkaar brengen van de ouders, nemen Lara en Joeri het heft in eigen handen om ervoor te zorgen dat ze er als familie weer uit kunnen komen.

Uitgever

Van Holkema & Warendorf

Illustrator

Aantal pagina

142

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Echtscheiding

De Nederlandse Kinderjury (2021)

7.png

Timur

Gaby Rasters

Timur gaat naar groep 8 en heeft het syndroom van Down. Daar heeft hij zin in, want als er één ding is waar hij goed in is, is dat anderen blij maken. Maar dan komt er een nieuwe jongen in de klas, die vervelend doet tegen Timur. Waarom doet hij zo? Zou Timur hem toch blij kunnen maken?

Beoordeling

4.1

3.8

Angst_edited.png

Een hartverwarmend verhaal over een blijmaker die erin slaagt om ondanks vervelend gedrag van de nieuwe jongen, Jonas, en van de invaljuf altijd lief en aardig te blijven. De beste manier om om te gaan met de vooroordelen en gemeenheid: begrip opwekken voor de situatie van de ander en ondanks een moeilijke start toch vriendschap sluiten.

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Aantal pagina

256

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Pesten, schoolleven

7.png

Het lied van de vreemdeling

Linda Dielemans

41.000 jaar geleden: als het neanderthalermeisje Une in contact komt met Nano en zijn stam, die moderne mensen zijn, vinden ze elkaar maar vreemd. Ze zien er anders uit, ze spreken een andere taal en hebben andere gebruiken. Maar als ze samen weglopen van hun stammen moeten ze wel door die verschillen heen kijken, elkaars taal leren en samenwerken. Als ze toch terugkomen, staan ze bovendien voor een nog moeilijkere taak: hun stammen laten samenwerken om allebei te kunnen overleven...

Beoordeling

4.3

Angst_edited.png

Een verhaal dat 41.000 jaar geleden misschien wel echt is gebeurd: neanderthalers en moderne mensen komen elkaar tegen en verbazen zich over de grote verschillen tussen hen. Net als nu nog gebeurt, vinden mensen het moeilijk om door verschillen heen te kijken en samen te werken met mensen die er anders uitzien, een andere taal spreken en anders leven. Une en Nano laten zien dat het kan en dat zelfs de leden van hun stammen die in het begin nog de meeste moeite hadden hiermee, toch over te halen zijn om een open houding aan te nemen en te leren van elkaar.

Uitgever

Leopold

Illustrator

Martijn van der Linden

Aantal pagina

272

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

10

Geschiedenis, prehistorie

7.png

Planeet Omar: problemenmagneet

Zanib Mian

Vertaald door Edward van de Vendel

Omar is net verhuisd en moet naar een nieuwe school. Dat vindt hij ontzettend spannend. Gelukkig maakt hij meteen een nieuwe vriend, maar de pestkop van de klas heeft hem ook meteen in zijn vizier. De nieuwe buurvrouw doet daarnaast ook heel onaardig tegen het gezin, ondanks hun pogingen om vriendschap met haar te sluiten. Maar Omar en zijn familie blijven altijd vriendelijk, zal dat werken om de vooroordelen van de buurvrouw en de pestkop weg te nemen?

Beoordeling

3.9

3.3

Angst_edited.png

3.3

Een prachtig boek om in het hoofd van een jonge Moslim te kruipen, die te maken krijgt met vooroordelen en pesten, naast de alledaagse zorgen die een jongen van die leeftijd heeft. Omar is creatief en heeft een rijke fantasie, wat hij gebruikt om nare dingen die gebeuren om te zetten in iets positiefs, of iets grappigs. Hij gaat zo op een adaptieve manier om met het pestgedrag, met zijn zenuwen voor de nieuwe school en weet zichzelf en zijn pestkop te redden uit een benauwende situatie. Voorin het boek staat dat dit boek is opgedragen aan alle kinderen die ooit hebben gedacht dat anders zijn iets negatiefs is, dit gaat heel duidelijk niet alleen over cultuur of religie, maar ook over creativiteit en intelligentie. Dit boek maakt korte metten met stereotypen en leert je bovendien iets bij over de Islam.

Uitgever

Volt

Illustrator

Nasaya Mafaridik

Aantal pagina

219

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Pesten, Islam, discriminatie

7.png

Verhalen van de tweelingbroers / De goudsmid en de meesterdief

Tonke Dragt

Jiacomo en Laurenzo lijken als twee druppels water op elkaar. Als kind maken ze daar al goed gebruik van, door slechts omstebeurt naar school te gaan, en ook later in hun leven komt het hun vaak goed uit. Ze weten elkaar te redden uit beknellende situaties en houden mensen met slechte bedoelingen voor de gek. Dit al bijna zestig jaar oude boek is een verzameling van verhalen over de tweeling, het ene avontuur nog spannender dan het andere...

Beoordeling

3.5

Angst_edited.png

In deze verzameling van avonturen staan ook verhalen met een mooie pedagogische boodschap. Een voorbeeld van een verhaal dat goed scoort op het domein Diversiteit is De Koning van Tirania. In dit verhaal komen de broers op een eiland terecht waar het volk constant in conflict is. Er zijn twee partijen die elkaar het leven zuur maken en niets goeds over de ander kunnen denken. Laurenzo en Jiacomo zorgen ervoor dat de twee partijen met elkaar in contact komen en wel moeten samenwerken, waardoor ze erachter komen dat hun vooroordelen ongegrond waren.

Uitgever

Leopold

Illustrator

Aantal pagina

353

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

10

Tweelingen, avontuur

7.png

Siens hemel

Bibi Dumon Tak

Sien de hond is dood. Terwijl de familie de hond begraaft heeft Klein Broertje veel vragen, waar de familie antwoord op geeft als er antwoord op is.

Beoordeling

2.6

Angst_edited.png

Mooi geschreven prentenboek dat goed kan helpen bij het begrijpen en verwerken van de dood, met name bij huisdieren maar ook in bredere zin. De kernboodschap: bij afscheid lijkt de hemel oneindig zwart, maar de kleur komt weer terug.

Uitgever

Querido

Illustrator

Annemarie van Haeringen

Aantal pagina

25

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

4

Rouw, huisdieren

Zilveren Griffel (2017)

7.png

De voetballende ballerina

Henriët Koornberg-Spronk

Marit (10 jaar) zit al sinds groep 3 op ballet, waar haar moeder ontzettend trots op is. Als ze zich dan per ongeluk opgeeft voor het schoolvoetbaltoernooi, durft ze dat niet tegen haar moeder te zeggen. Samen met haar vrienden bedenkt ze plannen om toch samen te oefenen, zonder dat haar moeder het doorheeft. Maar zou dat wel lukken?

Beoordeling

3.7

3

2.6

Angst_edited.png

Een verhaal over vriendschap, stereotypen en discriminatie. Marits moeder is ontzettend trots dat haar dochter op ballet zit, maar Marit komt erachter dat ze voetbal ook ontzettend leuk vindt. Een paar gemene meiden uit haar klas lachen haar uit, omdat ze zeggen dat ballerina's niet kunnen voetballen. Marit heeft gelukkig de steun van haar vriendinnen om goed met het pestgedrag om te gaan. Op school leren ze ook over discriminatie, waar ook Marits vriendin Esmée mee te maken krijgt vanwege haar donkere huidskleur. Verder is het een verhaal dat enthousiasmeert om te sporten: dansen is leuk en voetballen is ook leuk!

Uitgever

Kokboekencentrum

Illustrator

Hester van de Grift

Aantal pagina

189

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Sporten, vooroordelen

7.png

Willemijn wil niet zwemmen

Lida Dijkstra

Willemijn houdt niet van zwemmen. Ze heeft buikpijn als ze naar zwemles moet, maar mama zegt dat dat vanzelf voorbij gaat. Als de les begint, weigert ze in het grote bad te gaan, maar als haar kleine zusje erin valt moet ze wel…

Beoordeling

Angst_edited.png

2.6

Lief, gerijmd prentenboek waarin Willemijn laat zien dat je niet bang hoeft te zijn voor zwemmen en dat het voordelen heeft als je het goed leert.

Uitgever

Gottmer

Illustrator

Noëlle Smit

Aantal pagina

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

3

Zwemmen

7.png

Jules is bang!

Annemie Berebrouckx

Jules gaat een nachtje bij de buren slapen. Overdag heeft hij er zin in, maar als hij 's avonds in bed ligt, hoort hij vreemde geluiden…

Beoordeling

Angst_edited.png

2.8

Prentenboek over bang zijn in het donker. Jules hoort allemaal geluiden en denkt meteen dat er spoken in de logeerkamer zijn. De buurvrouw heeft gelukkig een heel goed middel tegen spoken, waardoor Jules weer rustig verder kan slapen.

Uitgever

Zwijsen BE

Illustrator

Aantal pagina

24

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

3

Logeren

7.png

Doodgewoon

Bette Westera

Dichtbundel over de dood. De verschillende gedichten laten alle kanten zien van rouw, de dood en angst voor de dood.

Beoordeling

3.5

Angst_edited.png

2.9

Rouw om een grootouder, ouder, leeftijdsgenoot of huisdier, voor een kind kan het heel eng zijn als iemand ineens voor altijd weg is. Deze dichtbundel laat vanuit verschillende perspectieven zien dat de emoties die je voelt er mogen zijn, het helpt met het uiten van emoties en biedt strategieën om het verlies te verwerken. Daarnaast komt ook het onderwerp van angst voor de dood op een mooie manier langs, al mist er nog wel een heldere strategie om deze angst te overwinnen.

Uitgever

Gottmer

Illustrator

Sylvia Weve

Aantal pagina

112

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

4

Rouw

Gouden Griffel (2015)

7.png

Met je hoofd boven water

Gideon Samson

Donderdag is voor Gied de ergste dag van de week, want die dag is er schoolzwemmen. Elke week krijgt hij op woensdag al buikpijn, maar er is één bijgeloof waar hij op steunt: als de schoolbus op weg naar zwemles langs het parkje rijdt, zit daar de man met de duiven. Als hij er niet is, weet Gied zeker dat hij zal gaan verdrinken. Gied bedenkt ook plannen om onder schoolzwemmen uit te komen, maar die bewaart hij voor als het echt nodig is. Als na de zomervakantie schoolzwemmen dan weer begint, kijkt Gied hoopvol uit naar de man met de duiven, wat als hij er niet zit?

Beoordeling

Angst_edited.png

2.9

In dit boek wordt op een mooie manier beschreven hoe Gied omgaat met zijn zwemangst. Aanvankelijk probeert hij het zwemmen te ontwijken, door smoesjes te verzinnen, en steunt hij op bijgeloof en geluk. Maar als de man met de duiven dan niet meer op het bankje zit, gaat hij er zelf op uit om erachter te komen waarom niet. Hij dacht dat het de man met de duiven was die hem het hoofd boven water hield, maar zijn bijgeloof wordt vervangen door daadwerkelijke steun. Het is een mooi verhaal, dat erg identificeerbaar zal zijn voor kinderen met zwemangst, maar biedt niet erg veel technieken om ermee om te gaan. Het is dus zeker aan te raden om het boek slechts als uitgangspunt voor een gesprek over zwemangst of andere angsten te gebruiken.

Uitgever

Leopold

Illustrator

Peter-Paul Rauwerda & Gideon Samson

Aantal pagina

121

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Zwemangst