top of page

Kinderboekbeoordelingen

Hier vind je kinderboeken die beoordeeld zijn door Kinderboekkompas. Elk boek is uitvoerig gelezen en beoordeeld op overtuigingskracht en op de onderstaande ontwikkelingsdomeinen. De scores worden aangegeven aan de hand van symbolen voor elk domein, van 0 tot 5 punten. Vanaf 3.0 punten is het boek een aanrader. Hoe hoger de score, hoe beter dit boek werkt om de beoogde doelen te behalen. 

Diversiteit.png
Gezonde leefstijl.png
Verwerking.png
Angst_edited.png
Klimaat.png

Wat betekent een positieve score voor elk van de vijf domeinen? Boeken in het domein diversiteit beïnvloeden de open houding naar mensen die 'anders' zijn dan jezelf, bijvoorbeeld mensen met een andere cultuur of leefwijze. In deze boeken worden stereotypen ontkracht en wordt een open en begripvolle houding aangemoedigd. Boeken in het domein gezonde leefstijl moedigen aan om op een gezonde manier te leven: sporten en bewegen, gezond eten en drinken. Daarnaast laten ze negatieve gevolgen zien van zaken als verslaving aan bijvoorbeeld gamen. Boeken in het domein verwerking kunnen kinderen helpen bij het gebruiken van effectieve verwerkingsstrategieën bij stressvolle levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer een kind gepest wordt, een naaste verliest of bij echtscheiding van de ouders. De specifieke situatie die in het boek behandeld wordt, is te vinden in de beschrijving van het betreffende boek. Boeken in het domein angst laten zien hoe angsten op een goede manier kunnen worden overwonnen, door herkenbare situaties te schetsen waarin op een adaptieve manier wordt omgegaan met angsten en zorgen. Het kind kan zo in een veilige situatie leren het object van angst te confronteren. Boeken in het domein klimaatverandering kunnen kinderen helpen bij het omgaan met nieuws over klimaatverandering. Zo kan een kind hoop krijgen voor de toekomst en worden zorgen verlicht.

7.png

Lava

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Mireille Geus

Verwerking.png

4

Angst_edited.png

Klimaat.png

Prinses Lava wordt bijna dertien en dat betekent dat ze haar grote reis moet maken naar het land waarvan ze koningin gaat worden. Eigenlijk zou ze samen met haar tweelingzus gaan, maar haar ouders zeggen dat Etna dood is. Lava gelooft het niet. Ze reist samen met een bediende en een oude, zieke hond die de weg weet, en schrijft over haar reis aan haar zus. Zal het haar lukken om op tijd in haar koninkrijk aan te komen, en Aventurijn te vinden om haar volk cadeau te geven?

Een avontuurlijk sprookje vol humor, over een bijdehand prinsesje dat niet gelooft in draken, heksen, of dat haar zus niet meer leeft. Onderweg leert Lava dat het helpt om te praten over je gevoelens, dat ze zichzelf niet moet verliezen, en dat de dood van haar zus niet haar schuld is.

Uitgever

Lemniscaat

Illustrator

Pagina's

180

Leeftijd

Jaar

Thema

8

-

12

2023

Sprookjes en fabels, Dood en rouw.

7.png

Het Ministerie van Oplossingen

Deel 1

Beoordeling

Diversiteit.png

3.8

Gezonde leefstijl.png

Sanne Rooseboom

Verwerking.png

4.2

Angst_edited.png

Klimaat.png

Als Nina's vader op een dag een brief mee naar huis neemt die gericht is aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen, kan Nina haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Stiekem leest ze hem. Hij is van Ruben, een jongen van 9 jaar die gepest wordt op school. Nina besluit om samen met haar beste vriendin Alfa, Ruben te gaan helpen. Want zo'n ministerie bestaat natuurlijk niet echt, maar Ruben heeft wel hulp nodig. Het drietal komt erachter dat het ministerie van Oplossingen vroeger écht bestond, en dat het zelfs opnieuw opgericht zou kunnen worden...

Dit verhaal gaat zoals de titel al verklapt over oplossingen. Nina, Alfa en Ruben willen het ministerie opnieuw oprichten en om dat te doen moeten ze drie problemen oplossen. Maar er zijn wel regels, bijvoorbeeld dat ze niet iemand in de weg mogen zitten om iemand anders te helpen. Ze mogen dus niets doen om de pestkop Sophia een lesje te leren, maar ze mogen wel iets liefs doen voor een meisje dat door Sophia gepest wordt. Dit verhaal moedigt echt aan tot sociaal gedrag, zonder daar iets voor terug te vragen. Verder is er ook sprake van diversiteit, zonder dat dat er te dik bovenop ligt. Nina's beste vriendin Alfa is bruin en vertelt dat ze daar vroeger mee werd gepest. De drie ontwikkelen een fijne, warme vriendschap, met een gedeelde passie voor het helpen van anderen.

Uitgever

Van Goor

Illustrator

Mark Janssen

Pagina's

176

Leeftijd

Jaar

Thema

8

-

12

2016

Pesten, Vriendschap

7.png

Misjka

Beoordeling

Diversiteit.png

3.4

Gezonde leefstijl.png

Edward van de Vendel & Anoush Elman

Verwerking.png

3.7

Angst_edited.png

Klimaat.png

Als Roya en haar familie horen dat ze een huis krijgen en in Nederland mogen blijven, ontbreekt er nog maar één ding: een huisdier. Als Roya het witte dwergkonijntje ziet, weet ze meteen dat hij bij hun familie hoort. Ze noemt hem Misjka en de hele familie is dol op hem. Roya begint Misjka te vertellen over de vlucht, maar beseft dan dat ze er nog maar weinig van af weet. Ze was zelf nog maar heel klein. Ze vraag haar broers om er meer over te vertellen. Maar op een dag, is Misjka ineens verdwenen...

Door tegen Misjka te praten, ontdekt Roya dat ze nog maar weinig weet over de vlucht. Ze vraagt haar broers om erover te vertellen, want 'Misjka wil het weten'. Zo leren Roya en haar familie om meer over de zware reis te praten. Dit boek helpt om het perspectief van een gezin dat heeft moeten vluchten te begrijpen, en om mee te leven.

Uitgever

Querido

Illustrator

Annet Schaap

Pagina's

156

Leeftijd

Jaar

Thema

6

-

10

2022

Vluchtelingen, Dieren, Familie

Gouden Griffel (2023), Zilveren Penseel (2023)

7.png

Pamoek

Beoordeling

Diversiteit.png

3.7

Gezonde leefstijl.png

Cora Sakalli

Verwerking.png

3.5

Angst_edited.png

2.8

Klimaat.png

Als Orkun verhuist, is hij bang dat de kat van zijn overleden buurman gaat zwerven. Dus neemt hij de kat, Pamoek, stiekem mee. Hij hoopt dat zijn nieuwe buurmeisje Franka hem kan helpen. Franka's ouders zijn net gescheiden en ze woont met haar moeder bij haar oma. Haar moeder begrijpt maar niet dat Franka haar vader niet wil zien. Franka vertrouwt Orkun niet, maar die arme kat moet toch geholpen worden.

Een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een meisje dat niemand vertrouwt en een jongen die in het kleine dorpje tegen vooroordelen en discriminatie aanloopt. Het verhaal wisselt af tussen het perspectief van Franka en Orkun, waardoor je beide goed leert kennen. Franka kampt met de scheiding van haar ouders, met migraine en een traumatisch auto-ongeluk. Ze wil haar vader niet meer zien en haar moeder is depressief, dus voelt ze zich heel alleen. Uiteindelijk weet ze haar ouders duidelijk te maken dat zij afstand van haar vader nodig heeft, en geven ze haar dat. Haar oma maakt er daarbij geen geheim van dat ze de nieuwe buren niet vertrouwt, vanwege hun uiterlijk. De kat Pamoek brengt Franka en Orkun toch samen in vriendschap, waarmee ze laten zien dat de vooroordelen die Franka's oma heeft nergens op gebaseerd zijn. Ten slotte gaat dit verhaal ook over angsten. Het verwerken van Franka's trauma krijgt nog niet veel aandacht, waardoor haar angst voor auto's nog niet lijkt overwonnen aan het eind van het verhaal. De paniekaanval die Franka krijgt als ze in een auto stapt wordt wel heel realistisch beschreven.

Uitgever

Moon

Illustrator

Pagina's

240

Leeftijd

Jaar

Thema

9

-

14

2023

Scheiding, Muziek, Verhuizen, Vriendschap

7.png

Tweeling!

Beoordeling

Diversiteit.png

3.9

Gezonde leefstijl.png

Mylo Freeman

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

Robbie en Roef hebben dezelfde verjaardag, dragen altijd dezelfde kleren en spelen altijd samen: dus zijn ze net een tweeling! Maar dan komen ze twee meisjes tegen die zeggen dat zij een échte tweeling zijn.

Een prentenboek over diversiteit vanuit het kleurenblindheid-perspectief. De illustraties zijn representatief en het verhaal laat zien dat huidskleur niets uitmaakt voor vriendschap.

Uitgever

CPNB

Illustrator

Pagina's

26

Leeftijd

Jaar

Thema

2

-

6

2020

Vriendschap

Prentenboek Kinderboekenweek 2020

7.png

Papa is te groot voor ons huis

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Yoeri Slegers

Verwerking.png

3.3

Angst_edited.png

Klimaat.png

Papa groeit en groeit, en er is steeds minder ruimte over in huis. Daarom gaat hij in een ander huis wonen, zodat iedereen meer ruimte krijgt.

Een symbolisch verhaal over ouders die gaan scheiden. De ik-figuur gaat er op een realistische manier mee om: ze wil het niet, ze wordt boos en verdrietig, en leert het accepteren. Een aandachtspunt is dat het probleem wordt geschetst als eenzijdig: de vader is het probleem en moet weg. Het is belangrijk om kinderen te laten merken dat er bij een scheiding meer aan de hand is. Voor een kind is het niet goed om één van de ouders als schuldig aan te wijzen.

Uitgever

De Eenhoorn

Illustrator

Pagina's

26

Leeftijd

Jaar

Thema

2

-

6

2017

Familie, Scheiding

7.png

De meestervervalser

Beoordeling

Diversiteit.png

3.9

Gezonde leefstijl.png

Annemarie Jongbloed

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

Bilal woont met zijn babyzusje en zijn moeder, ze leven in armoede. Zijn moeder moet veel werken om de huur te kunnen betalen, en dan past Bilal op zijn zusje. Als Bilal Sterre ontmoet, een meisje dat in een heel groot huis woont en wiens moeder directeur is van een museum, moedigt ze hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Bilal kan heel goed tekenen, hij kan kunstwerken zelfs perfect namaken. Maar dan valt dat ook de gemene huisbaas Gekke Gerrit op...

Naast dat Bilal een donkere huid heeft en Sterre een witte, zijn ze ook heel divers in hoe ze leven: Sterre's familie is rijk, Bilals familie is arm. Door het spannende misdaadverhaal heen leren ze wat die verschillen betekenen. Bilal leert ook om te praten over de situatie bij hem thuis, wat ervoor zorgt dat mensen uit de buurt hem kunnen helpen.

Uitgever

Ploegsma

Illustrator

Wendy Panders

Pagina's

160

Leeftijd

Jaar

Thema

8

-

12

2022

Armoede, Misdaad, Anders zijn

Thematitel Kinderboekenweek 2023

7.png

Ik kan het!

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Adam Cicco

Verwerking.png

Angst_edited.png

2.9

Klimaat.png

Bram wil graag meedoen met de andere kinderen. Maar als zij klimmen, rennen en spelen, maakt hij zich zorgen. Hij is bang dat hij zich pijn zal doen. De dieren in het bos proberen hem te helpen van zijn angsten af te komen.

Als Bram verdrietig thuiskomt, geeft zijn moeder hem advies: zorgen en angsten zijn gevoelens, je kan proberen iets anders te voelen. Als je in jezelf gelooft, en weer opstaat als je bent gevallen, wordt alles beter. Dit advies sluit op zich aan op hoe kinderen van angsten af komen: blootstelling, ontspanning , je angsten rationaliseren en nadenken over de gevolgen. Maar in het echt is het niet zo makkelijk gezegd. Dit boek zou hoger scoren als het Bram niet meteen zou lukken dit advies over te nemen, maar pas na een paar keer proberen.

Uitgever

Clavis

Illustrator

Myriam Berenschot

Pagina's

26

Leeftijd

Jaar

Thema

2

-

6

2021

7.png

Zo klinkt verandering

Beoordeling

Diversiteit.png

3.1

Gezonde leefstijl.png

Amanda Gorman

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

Vertaald door Gershwin Bonevacia

In dit prentenboek inspireert Amanda Gorman om jezelf te zijn. Om je eigen kracht te gebruiken en zo verschil te maken. De verandering zit in jou en dat is hoe je de wereld en de levens van jezelf en anderen iets mooier kan maken.

Dit boek scoort voldoende op diversiteit, vanwege de visuele representatie en het presenteren van mensen die er anders uitzien als gelijken.

Uitgever

Van Goor

Illustrator

Loren Long

Pagina's

32

Leeftijd

Jaar

Thema

2

-

6

2021

Jezelf zijn

7.png

Rugzwemmen

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Marc ter Horst

Verwerking.png

Angst_edited.png

Klimaat.png

4.4

Toen ze baby was namen haar ouders Noor al mee naar demonstraties voor het klimaat. Maar nu ze op de middelbare school zit, is ze klaar met de sombere berichten. Haar ouders maken zich zorgen dat ze zo somber is, en willen dat ze in de zomer naar een kamp gaat voor kinderen met depressieve klachten. Daar heeft ze dus echt geen zin in, en dan trekt ze haar eigen plan. Ze ontwikkelt een nieuwe vriendschap met de eigenwijze Tim, die heel anders naar de wereld kijkt dan zij.

Haar hele leven wordt Noor al geconfronteerd met een somber beeld van de toekomst. Haar ouders betrekken haar bij hun gevecht om dat toekomstbeeld te verbeteren. Maar dat is niet genoeg om haar zorgen weg te nemen. Gelukkig leert Noor Tim kennen, die het goed lukt om op een positieve manier naar de wereld te kijken. Ze discussiëren veel, en hebben het over de mooie dingen die er in de wereld zijn. Noor laat hier alle vier copingsmechanismen zien: probleemgericht (acties ondernemen voor het klimaat), emotiegericht (erover praten, zoeken naar hoop), sociale steun (door Tim hulp te vragen) en de laatste maar zeker niet de minste in dit verhaal: afleiding. Als Noor zwemt, zakken al haar zorgen even weg. Dan voelt ze het water, telt ze haar slagen en is ze even niet bezig met haar problemen. Rugzwemmen geeft niet alleen maar feitelijke informatie op een subtiele manier, passend bij fictie, maar geeft ook een goed voorbeeld aan kinderen van hoe je kan omgaan met zorgen over het klimaat.

Uitgever

Gottmer

Illustrator

Pagina's

224

Leeftijd

Jaar

Thema

10

-

14

2023

Schoolleven, reizen en vakantie

7.png

Toen mijn broer een robot werd

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Emiel de Wild

Verwerking.png

4.2

Angst_edited.png

Klimaat.png

Enige tijd na het overlijden van Tijs' broer Dennie komt de robot. Zijn ouders hadden de robot nodig, waar al Dennie's herinneringen in zitten opgeslagen. Volgens Tijs' ouders is er niets na de dood, dus is er ook niets over van Dennie. Maar Tijs voelt de echte Dennie nog wel, en de robot mag zijn broer niet vervangen. Samen met zijn beste vriend bedenkt hij een plan om van de robot af te komen.

Tijs en zijn ouders hebben verschillende manieren van rouwen. Tijs denkt na over of er ergens nog iets van zijn broer over is, in de hemel bijvoorbeeld. Zijn moeder heeft de robot nodig, en ook zijn vader leert de robot waarderen. De vader van Tijs' beste vriend Twan zegt dat de robots ervoor zorgen dat mensen hun gevoelens niet meer voelen, hij zegt dat rouw bij het leven hoort. Tijs en Twan hebben een mooie vriendschap, ze begrijpen elkaar en zien het meteen aan elkaar als ze ergens mee zitten. Zo ziet Tijs ook hoeveel last Twan heeft gehad van de scheiding van zijn ouders, en als Twan's vader een nieuwe vriendin blijkt te hebben, bedenken de vrienden samen een plan om van 'de indringers' in hun leven af te komen. De beide jongens helpen elkaar en kunnen bij elkaar hun emoties uiten. Ze leren waar ze wel en geen controle over hebben, en wanneer het werkt om actie te ondernemen tegen iets wat als een probleem voelt.

Uitgever

Leopold

Illustrator

Pagina's

176

Leeftijd

Jaar

Thema

9

-

12

2022

Vriendschap, dood en rouw, scheiding

7.png

Vos & Konijn

maken vrienden

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Beth Ferry

Verwerking.png

Angst_edited.png

3.5

Klimaat.png

Pim Lammers

In deze serie beleven Vos en Konijn allemaal kleine buitenspeel-avonturen. Ze maken nieuwe vrienden, ontdekken hoe leuk je kunt spelen met fantasie. Zullen ze de bellenblaaswedstrijd winnen? Zullen ze de weg uit het doolhof terugvinden?

Vos vindt veel dingen spannend. Als Vos niet van de glijbaan durft omdat die wel erg hoog is, zegt Konijn dat hij zich geen zorgen hoeft te maken en hun nieuwe vriend Uil pakt zijn hand om samen te glijden. En als Vos bang is dat anderen hem uitlachen om zijn mislukte kapsel, moedigt Konijn hem aan om toch naar de speeltuin te gaan en zo veel lol te maken dat ze het niet eens zouden horen als iemand hem uitlacht. Op die manier laten Vos en Konijn zien dat blootstelling, nadenken over de gevolgen en over hoe logisch en realistisch de angst is, werkt om het jezelf makkelijker te maken.

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Gergely Dudás

Pagina's

93

Leeftijd

Jaar

Thema

6

-

10

2021

Dieren, Vriendschap

bottom of page