Kinderboekbeoordelingen

Hier vind je kinderboeken die beoordeeld zijn door Kinderboekkompas. Elk boek is uitvoerig gelezen en beoordeeld op overtuigingskracht en op de onderstaande ontwikkelingsdomeinen. De scores worden aangegeven aan de hand van symbolen voor elk domein, van 0 tot 5 punten. Hoe hoger de score, hoe beter dit boek werkt om de beoogde doelen te behalen. Lees de scores bijvoorbeeld zo:

    = Het domein wordt niet aangehaald, dus beoordeling ontbreekt. 

1  = Gewenst gedrag wordt niet aangemoedigd en/of ongewenst gedrag wel.

2  = Gewenst gedrag wordt lichtelijk aangemoedigd, maar ongewenst gedrag ook.

3  = Gewenst gedrag wordt redelijk aangemoedigd, ongewenst gedrag is aanwezig.

4  = Gewenst gedrag wordt goed aangemoedigd, ongewenst gedrag schaars en/of wordt ontmoedigd.

5  = Gewenst gedrag wordt heel goed aangemoedigd en ongewenst gedrag wordt heel goed ontmoedigd.

Voor meer informatie over hoe dit werkt, zie de pagina De theorie

Boeken in het domein diversiteit beïnvloeden de open houding naar mensen die 'anders' zijn dan jezelf, bijvoorbeeld mensen met een andere cultuur of leefwijze. In deze boeken worden stereotypen ontkracht en wordt een open en begripvolle houding aangemoedigd.

Diversiteit.png

Boeken in het domein gezonde leefstijl moedigen aan om op een gezonde manier te leven: sporten en bewegen, gezond eten en drinken. Daarnaast laten ze negatieve gevolgen zien van zaken als verslaving aan bijvoorbeeld gamen.

Gezonde leefstijl.png

Boeken in het domein verwerking kunnen kinderen helpen bij het gebruiken van effectieve verwerkingsstrategieën bij stressvolle levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer een kind gepest wordt, een naaste verliest of bij echtscheiding van de ouders. De specifieke situatie die in het boek behandeld wordt, is te vinden in de beschrijving van het betreffende boek.

Verwerking.png

Boeken in het domein angst laten zien hoe angsten op een goede manier kunnen worden overwonnen, door herkenbare situaties te schetsen waarin op een adaptieve manier wordt omgegaan met angsten en zorgen. Het kind kan zo in een veilige situatie leren het object van angst te confronteren. 

Angst_edited.png
arrow&v
arrow&v
arrow&v
arrow&v
7.png

Het verhaal van Donker

Marit Kok

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

3.7

Donker is bang voor de nacht. Als hij dan een mooi lampenlichtje in zijn kamer ziet, besluit hij het te volgen. Samen komen ze langs allerlei mooie plekken, wat is de nacht eigenlijk mooi!

Bang zijn voor de nacht, een thema dat voor veel kinderen speelt! Dit verhaal laat op een mooie manier zien dat het donker niet iets is om bang voor te zijn. Als je door je angst heen probeert te kijken, zie je hoe mooi en ongevaarlijk het is. Dit boek leert dat je je soms moet blootstellen aan je angsten, om te zien dat het niet nodig is om bang te zijn.

Uitgever

Condor

Illustrator

Aantal pagina's

36

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

4

Angsten

7.png

Het mysterieuze verhaal van de Tentakeljongen

Richard Pickard

Beoordeling

Diversiteit.png

4

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Vertaald door Mijke van Leersum

Marina woont met haar moeder in Aaldijk, een klein dorpje aan de kust waar alles draait om vis. Marina verveelt zich maar, er gebeurt nooit iets. Dus vertelt ze altijd geweldige verhalen! Als ze dan een keer op zoek gaat naar een écht avontuur, ontmoet zij Willem: een jongen met tentakels op zijn hoofd en scharen in plaats van handen. Zal iemand haar geloven, als ze dit vertelt? En waar komt Willem vandaan?

Een verhaal over familie, vriendschap en avontuur. Maar ook over vooroordelen en anders zijn. Is Willem een jongen of een vis? Hij lijkt op allebei, maar voor sommige dorpsbewoners is het duidelijk: hij is een vis, en vis kan je opeten. Maar Marina ziet een jongen, een kind net zoals zijzelf. Een boek om het gesprek te starten over de vraag: hoe ga je om met iemand die er anders uitziet dan jijzelf?

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Maxine Lee-Mackie

Aantal pagina's

304

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

10

Anders zijn, Avontuur en mysterie

7.png

De Magische Bieb

Bieb op stelten!

Femke Dekker

Beoordeling

Diversiteit.png

3.6

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

1.9

Angst_edited.png

Als Jonas na een achtervolging door drie gemene jongens een gebouw inrent, heeft hij ggeen idee waar hij terecht is gekomen. Maar dan gebeuren er ook nog eens rare dingen. Het lijkt alsof een standbeeld één van de pesters laat struikelen en een mysterieuze man weet de jongens weg te sturen. Wat is dat voor plek waar Jonas terecht is gekomen?

Een makkelijk en leuk leesboek waarin diversiteit en representatie te zien is, op een normaliserende manier. Magie en avontuur brengen drie vrienden samen! Het boek scoort lager op het domein Verwerking, omdat er niet op een constructieve manier wordt omgegaan met het pestgedrag. De oplossing in dit verhaal is dat de pesters 'terug worden gepakt' en het feit dat Jonas elke dag na school wordt opgewacht komt niet meer terug. Als je je kind wil laten zien hoe je met pestgedrag om moet gaan, is dit kinderboek dus geen aanrader.

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Mark Chambers

Aantal pagina's

100

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

8

Avontuur en mysterie, Fantasy en magie

7.png

Leeuw met strepen

Marlene Rebel & Lucinda Vos

Beoordeling

Diversiteit.png

3.7

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

2.7

Angst_edited.png

Jacob en Catrijn wonen in Amsterdam in de 17e eeuw. Hun vader is op zee en hun moeder ziek. Catrijn heeft een huidziekte waardoor het lijkt alsof ze de pest heeft, maar dat heeft ze niet. Als hun moeder overlijdt aan de pest, wordt Jacob naar een weeshuis gebracht en Catrijn naar het pesthuis. Jacob moet er alles aan doen om te ontsnappen uit het weeshuis, zodat hij zijn zusje kan bevrijden.

Een avontuurlijk verhaal over een dappere grote broer die alles doet om zijn kleine zusje te redden. Als Jacob uit het weeshuis is ontsnapt ontmoet hij enkele straatjongens. Het is een licht diverse groep, wat op een normaliserende manier wordt beschreven. Voor verwerking scoort dit boek wat minder hoog. Aan het begin van het verhaal overlijdt de moeder van Jacob en Catrijn, maar verwerking van dit verlies komt niet terug in het verhaal. Aanvankelijk is het niet helemaal duidelijk dat ze is overlijden, en Jacob is meer bezig met zijn zusje dan het verlies van zijn moeder. Deze focus maakt dat dit boek een minder goede keuze is om rouwverwerking te ondersteunen.

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Sophie Pluim

Aantal pagina's

216

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

10

Geschiedenis, Avontuur en mysterie, Vriendschap

7.png

Waar is mijn noedelsoep?

Reza & Chee-Han Kartosen-Wong

Beoordeling

Diversiteit.png

3.6

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Van al dat spelen en leren op school krijgt Sam-Ming honger. Hij kijkt uit naar de middagpauze, dan kan hij lekker noedelsoep eten. Maar als hij zijn rugtas opent, ziet hij tot zijn schrik dat zijn noedelsoep is verdwenen! Waar is het gebleven?

Een vrolijk prentenboek dat een goed voorbeeld is van representatie in kinderboeken. Sam-Ming vraagt zijn klasgenootjes of die zijn noedelsoep hebben gezien, maar ze hebben allemaal ander lekker eten meegenomen uit allerlei verschillende landen. Zo laat dit boek zien hoe veel verschillende culturen er in één klaslokaal kunnen zitten, en hoe leuk het is om te leren over elkaars cultuur!

Uitgever

Rose Stories

Illustrator

Maria Koutamanis

Aantal pagina's

32

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

4

Schoolleven

7.png

De Sterrensteen

Het feest van de wolfmaan

Kelly van Kempen

Beoordeling

Diversiteit.png

3.6

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

3

Angst_edited.png

In dit tweede deel van De Sterrensteen (delen zijn los van elkaar te lezen) geeft Elfies moeder een bijzonder feest. Elfie ziet het al voor zich: haar moeder Petronella en al die andere rare mensen die samen de Wolfmaan gaan vieren! Als ook Damaris, de pestkop van de klas, naar het feest wil komen om Elfie en haar zweverige familie voor gek te zetten, lijkt het allemaal nog erger. Maar dan gebeurt er iets waardoor Elfie zich niet meer bekommert om Damaris: er wordt een overval gepleegd en kort daarna ook ingebroken. Heeft dat iets te maken met de bijzondere gasten van het maanfeest? Samen met haar beste vriend Mats gaat Elfie de misdaden onderzoeken. Zullen zij het mysterie oplossen en de primeur hebben op haar nieuwsblog?

Elfie schaamt zich enorm voor haar zweverige ouders. Dat is ook niet zo gek, want pestkoppen als Damaris grijpen elke kans om haar ermee te confronteren. Gelukkig heeft ze Mats, die haar helpt om goed om te gaan met het getreiter. Hij komt voor haar op, raadt haar aan om het te negeren en daarmee staat Elfie sterker tegenover Damaris. Verder scoort dit boek goed op diversiteit. Naast het feit dat deze serie ook echt gaat over anders zijn (denk aan het spirituele en zweverige van Elfies familie), zie je ook representatie in de personages.

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Flavia Sorrentino

Aantal pagina's

240

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Avontuur en mysterie, Pesten, Anders zijn

7.png

Licht uit!

Guy Daniëls

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

3.6

Robbe is een uil, die slapen overdag en spelen 's nachts. Als de zon 's ochtends opkomt, vlucht Robbe snel naar binnen: hij is bang voor het licht! Als hij dan op een nacht niet kan slapen en de egel Tibo en de eekhoorn Emma hem vragen om buiten te komen spelen, durft hij dat niet. Zouden ze een manier kunnen bedenken om toch samen buiten te spelen?

Een prentenboek waarin het herkenbare 'bang zijn voor het donker' wordt omgedraaid, om te laten zien hoe onnodig het is. Doordat Robbe bang is, kan hij niet goed meespelen. Tibo en Emma helpen hem door manieren te bedenken waarop hij kan meespelen, waardoor hij uiteindelijk leert dat het licht eigenlijk helemaal niet eng is!

Uitgever

Clavis

Illustrator

Ruby Kersten

Aantal pagina's

26

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

4

Dieren, Vriendschap

7.png

Silas en de Wolf

Selma Noort

Beoordeling

Diversiteit.png

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

3.8

Angst_edited.png

Een paar jaar na het overlijden van zijn vader, gaan Silas en zijn moeder verhuizen. Terug naar een klein dorpje in Het Zuiden, waar zijn moeder is opgegroeid. Daar ontmoet hij nieuwe vrienden, zoals de bazige Rinke en de oude blinde vrouw Johanna. Als hij op een dag op de radio hoort dat er een wolf gezien is in het bos, gaat hij erop uit. Zal hij de wolf tegenkomen? En wat doet de rest van het dorp, als ze horen dat er een wolf in de buurt is?

Een avontuurlijk, sprookjesachtig boek over een jongen die moet wennen aan een nieuwe woonplaats. Gedurende het verhaal blijft de verwerking van het verlies van zijn vader doorwerken. Hij heeft het met mensen over of ze geloven dat zijn vader nu ergens anders is en waar dan? Wat geloven verschillende mensen en waarom geloven ze dat? Silas en zijn moeder worden in het dorp met open armen ontvangen. Al snel zijn ze niet meer met zijn tweetjes, maar worden ze omringd door hun nieuwe vrienden.

Uitgever

Leopold

Illustrator

Aantal pagina's

150

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

9

Verhuizen, Dood en rouw, Avontuur en mysterie

7.png

Het Kattenmannetje

en andere sprookjes

Janneke Schotveld

Beoordeling

Diversiteit.png

4.4

Gezonde leefstijl.png

3.7

Verwerking.png

2.6

Angst_edited.png

Een verzameling van vijftien hedendaagse sprookjes, zoals Mijntje die haar broertje in een konijn wil veranderen; Prins Ebben en de zeven reuzen; Ali Baba (de achterachterachterachterkleinzoon van dé Ali Baba) die veertig Ridsters te slim af is; of de laatste ooievaar, die het vanwege zijn ouderwetse principes moeilijk vindt om twee koninginnen een kindje te geven.

Sprookjes om voor te lezen (of zelf te lezen) die naast een goede dosis humor en prachtige illustraties ook een belangrijke rol kunnen spelen in het normaliseren van diversiteit in de samenleving. Stereotypen over gender en afkomst worden tegengesproken, diversiteit in etniciteit en seksualiteit wordt genormaliseerd en gevierd. Daarnaast wordt op de achtergrond uitgenodigd tot een gezondere leefstijl: buiten spelen, de fiets pakken in plaats van de auto en waardering voor de natuur. Het verhaal over Hakketeentje, de barbiepop die 's nachts als het speelgoed tot leven komt wordt gepest, scoort wat lager. De oplossing voor pestgedrag lijkt in dit verhaal te liggen bij wraak op de pester en zelfvertrouwen van de pester; wat niet realistisch of wenselijk is. Afgezien hiervan scoort deze sprookjesbundel weer hoog en is het op de domeinen van Diversiteit en Gezonde leefstijl een absolute aanrader!

Uitgever

Van Holkema & Warendorf

Illustrator

Verscheidene illustratoren

Aantal pagina's

160

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

6

Sprookjes en fabels, LHBTQIA+, Dieren, Avontuur en mysterie

7.png

De Kerstmisaurus

Tom Fletcher

Beoordeling

Diversiteit.png

3.6

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

3.4

Angst_edited.png

Vertaald door Lidwien Biekmann

Willem Tuffer is 10 en gek van dino's. Hij woont alleen met zijn vader, die gek is van kerstmis. Als op school een nieuw meisje in de klas komt, Brenda Kwel, begint ze hem het leven zuur te maken. Ze zet alle andere kinderen tegen hem op en maak hem belachelijk om zijn rolstoel. Als kerst eraan komt, is er eigenlijk één ding dat hij heel graag wil vragen aan de kerstman: een eigen dinosaurus. Maar dat kan natuurlijk niet. Toch?

Een vrolijk en grappig verhaal met prachtige illustraties. Het is een van de weinige kinderboeken waarin de hoofdpersoon in een rolstoel zit, en dat is niet eens de kern van het verhaal: het is gewoon zo. Het pesten op school wordt op een goede, realistische manier beschreven. Bovendien wordt door het verhaal heen duidelijk waarom Brenda doet zoals ze doet, waardoor je als lezer begrip krijgt voor haar situatie. Willem gaat op aan de ene kant op een wenselijke manier om met pesten: hij blijft aardig. Maar aan de andere kant vraagt hij niet om hulp, hij stapt niet naar een docent of zijn vader om erover te praten. Dit kerstverhaal is een verhaal over anders zijn, vriendschap en magie. Prachtig om als je thuis kerst viert, rondom de kerstdagen te lezen.

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Shane Devries

Aantal pagina's

372

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

8

Feestdagen, Schoolleven, Avontuur en mysterie, Anders zijn

7.png

Knots

De grootste omweg van de oertijd

Tijs van Marle

Beoordeling

Diversiteit.png

3.3

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

Angst_edited.png

Terwijl Knots, Tuf en hun vriend Freddie op hun vorige avontuur waren, is het dorp van Freddie verhuisd. Samen gaan ze op zoek naar waar Freddies dorp en zijn familie heen zijn gegaan. Het duurt niet lang, of de reis gaat al mis. Ze vallen in slaap terwijl ze op een wollige neushoorn rijden. Als ze wakker worden komen ze erachter hoe ver ze om zijn gereden. Tijdens de zoektocht komen ze allerlei uitdagingen tegen. Zal het ze lukken om de weg naar Freddies dorp nog terug te vinden?

Dit boek is weer net zo grappig en vrolijk als het eerste deel uit de serie. In dit boek is het wat meer naar de achtergrond geschoven, maar de vooroordelen die Knots heeft aangeleerd over de Oerkies (waar Freddie er een van is) blijven op de achtergrond bestaan. Niet bij Knots zelf, hij en Freddie zijn vrienden. Maar Knots maakt zich wel zorgen om hoe zijn familie en de andere holbewoners gaan reageren als ze Freddie ooit zien...

Uitgever

Billy Bones

Illustrator

Esther van den Brink

Aantal pagina's

190

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

8

Geschiedenis, Avontuur en mysterie

7.png

Niemand ziet het

Dolf Verroen

Beoordeling

Diversiteit.png

3.2

Gezonde leefstijl.png

Verwerking.png

3.2

Angst_edited.png

Het is 1947 en Victor weet het al lang: hij valt op jongens. Maar dat weet niemand, en hij wil er ook met niemand over praten. Terwijl hij hard zwoegt om naar het gymnasium te mogen, zijn zijn klasgenoten ook al bezig met verliefdheid. De oorlog is voorbij en is het land weer aan het wederopbouwen. Maar dan wordt de klas van Victor opgeschrikt door verdrietig nieuws...

Een gevoelig en mooi boek waarin je in de huid kruipt van de jonge Victor, een dromer die hard moet werken op school, en die allang weet dat hij op jongens valt. Het boek scoort dus goed op diversiteit, omdat het empathie en begrip opwekt. Je voelt even hoe het is om anders te zijn en er niet bij te horen. Daarnaast scoort dit boek op verwerking, met name de rouwverwerking van Victor's klasgenootje Annie. Maar ook de rouw waar Tinus doorheen gaat, om zijn moeder. Een mooi boek, gesitueerd in een Nederland vlak na de oorlog.

Uitgever

Leopold

Illustrator

Charlotte Dematons

Aantal pagina's

107

Leeftijd

AVI-niveau

Thema

12

Anders zijn, LHBTQ+, Verliefdheid, Schoolleven, Geschiedenis