Kinderboekbeoordelingen
Hier vind je kinderboeken die beoordeeld zijn door Kinderboekkompas. Elk boek is uitvoerig gelezen en beoordeeld op overtuigingskracht en op de onderstaande ontwikkelingsdomeinen. De scores worden aangegeven aan de hand van symbolen voor elk domein, van 0 tot 5 punten. Vanaf 3.0 punten is het boek een aanrader. Hoe hoger de score, hoe beter dit boek werkt om de beoogde doelen te behalen.
Wat betekent een positieve score voor elk van de vijf domeinen? Boeken in het domein diversiteit beïnvloeden de open houding naar mensen die 'anders' zijn dan jezelf, bijvoorbeeld mensen met een andere cultuur of leefwijze. In deze boeken worden stereotypen ontkracht en wordt een open en begripvolle houding aangemoedigd. Boeken in het domein gezonde leefstijl moedigen aan om op een gezonde manier te leven: sporten en bewegen, gezond eten en drinken. Daarnaast laten ze negatieve gevolgen zien van zaken als verslaving aan bijvoorbeeld gamen. Boeken in het domein verwerking kunnen kinderen helpen bij het gebruiken van effectieve verwerkingsstrategieën bij stressvolle levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer een kind gepest wordt, een naaste verliest of bij echtscheiding van de ouders. De specifieke situatie die in het boek behandeld wordt, is te vinden in de beschrijving van het betreffende boek. Boeken in het domein angst laten zien hoe angsten op een goede manier kunnen worden overwonnen, door herkenbare situaties te schetsen waarin op een adaptieve manier wordt omgegaan met angsten en zorgen. Het kind kan zo in een veilige situatie leren het object van angst te confronteren. Boeken in het domein klimaatverandering kunnen kinderen helpen bij het omgaan met nieuws over klimaatverandering. Zo kan een kind hoop krijgen voor de toekomst en worden zorgen verlicht.
Roversjong
Beoordeling
3.4
Jef Aerts
Als Vera de kip veilig in een struik op haar eitjes broedt, worden de andere kippen door een vos opgejaagd. Ze blijft alleen achter, maar dan ziet ze dat de vos ook iemand heeft achtergelaten: een jong. Vera neemt het vossenjong mee naar haar nestje en voedt het op alsof het haar eigen kuiken is. Maar al snel neemt de boer nieuwe kippen, en die zijn niet blij met de aanwezigheid van een gevaarlijk roversjong...
Een verhaal over anders zijn, en er niet bij horen. Moederkip Vera en haar kuikens zien Vonk, het vossenjong, als deel van de familie. Maar de andere kippen zien dat niet zo. Ze hebben negatieve ervaringen met vossen, dus geloven dat ze Vonk net zo'n gevaarlijke rover is - ook al doet hij geen vlieg kwaad. Ze besluiten dat Vonk weg moet, en Vera en Vonk vertrekken. Als Vonk uiteindelijk terugkomt, precies op tijd om de kippen te redden van een havik, mag hij toch blijven. Dit verhaal wekt empathie op voor anders zijn, en leert je dat angst vanuit vooroordelen ongegrond is.
Uitgever
Querido
Illustrator
Martijn van der Linden
Pagina's
58
Leeftijd
Jaar
Thema
4
-
8
2024
Dieren, Familie, Anders zijn
Briefjes voor Pelle
Beoordeling
Marlies Slegers
4.1
De twaalfjarige Pelle heeft een jaar geleden zijn vader verloren. Maar voor zijn dood heeft zijn vader een doos met 16 briefjes achtergelaten, die Pelle's moeder een jaar na de crematie aan Pelle geeft. De opdracht: pak één briefje per keer, op volgorde, niet meer dan één briefje per week. Op de briefjes staan de laatste dingen die zijn vader hem wil meegeven. Van levenslessen, tot video's waarop zijn vader hem uitlegt hoe je je moet scheren, tot vreemde opdrachten die ervoor zorgen dat Pelle en zijn moeder weer echt gaan leven.
De briefjes die Pelle's vader aan hem heeft nagelaten sturen hem op een mooie manier in zijn rouwproces. Het jaar sinds de dood van zijn vader heeft het leven voor Pelle en zijn moeder haast stilgestaan. Pelle is een slimme jongen, en als hij gedachten of gevoelens opmerkt die hem verdrietig maken, leidt hij zichzelf af met feitjes. Dat werkt, maar niet op de lange termijn. Dankzij de briefjes leert Pelle ruimte te geven aan zijn gevoelens, hij leert te huilen en hij leert dat het leven door moet gaan. Hij en zijn moeder komen in contact met allerlei mensen, die de kleur terugbrengen in hun leven. Een echte tranentrekker over een vader die zijn zoon en vrouw na zijn dood door hun rouwproces heen helpt.
Uitgever
Luitingh-Sijthoff
Illustrator
Linde Faas
Pagina's
231
Leeftijd
Jaar
Thema
8
-
12
2020
Dood en rouw
Lava
Beoordeling
Mireille Geus
4
Prinses Lava wordt bijna dertien en dat betekent dat ze haar grote reis moet maken naar het land waarvan ze koningin gaat worden. Eigenlijk zou ze samen met haar tweelingzus gaan, maar haar ouders zeggen dat Etna dood is. Lava gelooft het niet. Ze reist samen met een bediende en een oude, zieke hond die de weg weet, en schrijft over haar reis aan haar zus. Zal het haar lukken om op tijd in haar koninkrijk aan te komen, en Aventurijn te vinden om haar volk cadeau te geven?
Een avontuurlijk sprookje vol humor, over een bijdehand prinsesje dat niet gelooft in draken, heksen, of dat haar zus niet meer leeft. Onderweg leert Lava dat het helpt om te praten over je gevoelens, dat ze zichzelf niet moet verliezen, en dat de dood van haar zus niet haar schuld is.
Uitgever
Lemniscaat
Illustrator
Pagina's
180
Leeftijd
Jaar
Thema
8
-
12
2023
Sprookjes en fabels, Dood en rouw.
Het Ministerie van Oplossingen
Deel 1
Beoordeling
3.8
Sanne Rooseboom
4.2
Als Nina's vader op een dag een brief mee naar huis neemt die gericht is aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen, kan Nina haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Stiekem leest ze hem. Hij is van Ruben, een jongen van 9 jaar die gepest wordt op school. Nina besluit om samen met haar beste vriendin Alfa, Ruben te gaan helpen. Want zo'n ministerie bestaat natuurlijk niet echt, maar Ruben heeft wel hulp nodig. Het drietal komt erachter dat het ministerie van Oplossingen vroeger écht bestond, en dat het zelfs opnieuw opgericht zou kunnen worden...
Dit verhaal gaat zoals de titel al verklapt over oplossingen. Nina, Alfa en Ruben willen het ministerie opnieuw oprichten en om dat te doen moeten ze drie problemen oplossen. Maar er zijn wel regels, bijvoorbeeld dat ze niet iemand in de weg mogen zitten om iemand anders te helpen. Ze mogen dus niets doen om de pestkop Sophia een lesje te leren, maar ze mogen wel iets liefs doen voor een meisje dat door Sophia gepest wordt. Dit verhaal moedigt echt aan tot sociaal gedrag, zonder daar iets voor terug te vragen. Verder is er ook sprake van diversiteit, zonder dat dat er te dik bovenop ligt. Nina's beste vriendin Alfa is bruin en vertelt dat ze daar vroeger mee werd gepest. De drie ontwikkelen een fijne, warme vriendschap, met een gedeelde passie voor het helpen van anderen.
Uitgever
Van Goor
Illustrator
Mark Janssen
Pagina's
176
Leeftijd
Jaar
Thema
8
-
12
2016
Pesten, Vriendschap
Misjka
Beoordeling
3.4
Edward van de Vendel & Anoush Elman
3.7
Als Roya en haar familie horen dat ze een huis krijgen en in Nederland mogen blijven, ontbreekt er nog maar één ding: een huisdier. Als Roya het witte dwergkonijntje ziet, weet ze meteen dat hij bij hun familie hoort. Ze noemt hem Misjka en de hele familie is dol op hem. Roya begint Misjka te vertellen over de vlucht, maar beseft dan dat ze er nog maar weinig van af weet. Ze was zelf nog maar heel klein. Ze vraag haar broers om er meer over te vertellen. Maar op een dag, is Misjka ineens verdwenen...
Door tegen Misjka te praten, ontdekt Roya dat ze nog maar weinig weet over de vlucht. Ze vraagt haar broers om erover te vertellen, want 'Misjka wil het weten'. Zo leren Roya en haar familie om meer over de zware reis te praten. Dit boek helpt om het perspectief van een gezin dat heeft moeten vluchten te begrijpen, en om mee te leven.
Uitgever
Querido
Illustrator
Annet Schaap
Pagina's
156
Leeftijd
Jaar
Thema
6
-
10
2022
Vluchtelingen, Dieren, Familie
Gouden Griffel (2023), Zilveren Penseel (2023)
Pamoek
Beoordeling
3.7
Cora Sakalli
3.5
2.8
Als Orkun verhuist, is hij bang dat de kat van zijn overleden buurman gaat zwerven. Dus neemt hij de kat, Pamoek, stiekem mee. Hij hoopt dat zijn nieuwe buurmeisje Franka hem kan helpen. Franka's ouders zijn net gescheiden en ze woont met haar moeder bij haar oma. Haar moeder begrijpt maar niet dat Franka haar vader niet wil zien. Franka vertrouwt Orkun niet, maar die arme kat moet toch geholpen worden.
Een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een meisje dat niemand vertrouwt en een jongen die in het kleine dorpje tegen vooroordelen en discriminatie aanloopt. Het verhaal wisselt af tussen het perspectief van Franka en Orkun, waardoor je beide goed leert kennen. Franka kampt met de scheiding van haar ouders, met migraine en een traumatisch auto-ongeluk. Ze wil haar vader niet meer zien en haar moeder is depressief, dus voelt ze zich heel alleen. Uiteindelijk weet ze haar ouders duidelijk te maken dat zij afstand van haar vader nodig heeft, en geven ze haar dat. Haar oma maakt er daarbij geen geheim van dat ze de nieuwe buren niet vertrouwt, vanwege hun uiterlijk. De kat Pamoek brengt Franka en Orkun toch samen in vriendschap, waarmee ze laten zien dat de vooroordelen die Franka's oma heeft nergens op gebaseerd zijn. Ten slotte gaat dit verhaal ook over angsten. Het verwerken van Franka's trauma krijgt nog niet veel aandacht, waardoor haar angst voor auto's nog niet lijkt overwonnen aan het eind van het verhaal. De paniekaanval die Franka krijgt als ze in een auto stapt wordt wel heel realistisch beschreven.
Uitgever
Moon
Illustrator
Pagina's
240
Leeftijd
Jaar
Thema
9
-
14
2023
Scheiding, Muziek, Verhuizen, Vriendschap
Tweeling!
Beoordeling
3.9
Mylo Freeman
Robbie en Roef hebben dezelfde verjaardag, dragen altijd dezelfde kleren en spelen altijd samen: dus zijn ze net een tweeling! Maar dan komen ze twee meisjes tegen die zeggen dat zij een échte tweeling zijn.
Een prentenboek over diversiteit vanuit het kleurenblindheid-perspectief. De illustraties zijn representatief en het verhaal laat zien dat huidskleur niets uitmaakt voor vriendschap.
Uitgever
CPNB
Illustrator
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2020
Vriendschap
Prentenboek Kinderboekenweek 2020
Papa is te groot voor ons huis
Beoordeling
Yoeri Slegers
3.3
Papa groeit en groeit, en er is steeds minder ruimte over in huis. Daarom gaat hij in een ander huis wonen, zodat iedereen meer ruimte krijgt.
Een symbolisch verhaal over ouders die gaan scheiden. De ik-figuur gaat er op een realistische manier mee om: ze wil het niet, ze wordt boos en verdrietig, en leert het accepteren. Een aandachtspunt is dat het probleem wordt geschetst als eenzijdig: de vader is het probleem en moet weg. Het is belangrijk om kinderen te laten merken dat er bij een scheiding meer aan de hand is. Voor een kind is het niet goed om één van de ouders als schuldig aan te wijzen.
Uitgever
De Eenhoorn
Illustrator
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2017
Familie, Scheiding
De meestervervalser
Beoordeling
3.9
Annemarie Jongbloed
Bilal woont met zijn babyzusje en zijn moeder, ze leven in armoede. Zijn moeder moet veel werken om de huur te kunnen betalen, en dan past Bilal op zijn zusje. Als Bilal Sterre ontmoet, een meisje dat in een heel groot huis woont en wiens moeder directeur is van een museum, moedigt ze hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Bilal kan heel goed tekenen, hij kan kunstwerken zelfs perfect namaken. Maar dan valt dat ook de gemene huisbaas Gekke Gerrit op...
Naast dat Bilal een donkere huid heeft en Sterre een witte, zijn ze ook heel divers in hoe ze leven: Sterre's familie is rijk, Bilals familie is arm. Door het spannende misdaadverhaal heen leren ze wat die verschillen betekenen. Bilal leert ook om te praten over de situatie bij hem thuis, wat ervoor zorgt dat mensen uit de buurt hem kunnen helpen.
Uitgever
Ploegsma
Illustrator
Wendy Panders
Pagina's
160
Leeftijd
Jaar
Thema
8
-
12
2022
Armoede, Misdaad, Anders zijn
Thematitel Kinderboekenweek 2023
Ik kan het!
Beoordeling
Adam Cicco
2.9
Bram wil graag meedoen met de andere kinderen. Maar als zij klimmen, rennen en spelen, maakt hij zich zorgen. Hij is bang dat hij zich pijn zal doen. De dieren in het bos proberen hem te helpen van zijn angsten af te komen.
Als Bram verdrietig thuiskomt, geeft zijn moeder hem advies: zorgen en angsten zijn gevoelens, je kan proberen iets anders te voelen. Als je in jezelf gelooft, en weer opstaat als je bent gevallen, wordt alles beter. Dit advies sluit op zich aan op hoe kinderen van angsten af komen: blootstelling, ontspanning , je angsten rationaliseren en nadenken over de gevolgen. Maar in het echt is het niet zo makkelijk gezegd. Dit boek zou hoger scoren als het Bram niet meteen zou lukken dit advies over te nemen, maar pas na een paar keer proberen.
Uitgever
Clavis
Illustrator
Myriam Berenschot
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2021
Zo klinkt verandering
Beoordeling
3.1
Amanda Gorman
Vertaald door Gershwin Bonevacia
In dit prentenboek inspireert Amanda Gorman om jezelf te zijn. Om je eigen kracht te gebruiken en zo verschil te maken. De verandering zit in jou en dat is hoe je de wereld en de levens van jezelf en anderen iets mooier kan maken.
Dit boek scoort voldoende op diversiteit, vanwege de visuele representatie en het presenteren van mensen die er anders uitzien als gelijken.
Uitgever
Van Goor
Illustrator
Loren Long
Pagina's
32
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2021
Jezelf zijn
Rugzwemmen
Beoordeling
Marc ter Horst
4.4
Toen ze baby was namen haar ouders Noor al mee naar demonstraties voor het klimaat. Maar nu ze op de middelbare school zit, is ze klaar met de sombere berichten. Haar ouders maken zich zorgen dat ze zo somber is, en willen dat ze in de zomer naar een kamp gaat voor kinderen met depressieve klachten. Daar heeft ze dus echt geen zin in, en dan trekt ze haar eigen plan. Ze ontwikkelt een nieuwe vriendschap met de eigenwijze Tim, die heel anders naar de wereld kijkt dan zij.
Haar hele leven wordt Noor al geconfronteerd met een somber beeld van de toekomst. Haar ouders betrekken haar bij hun gevecht om dat toekomstbeeld te verbeteren. Maar dat is niet genoeg om haar zorgen weg te nemen. Gelukkig leert Noor Tim kennen, die het goed lukt om op een positieve manier naar de wereld te kijken. Ze discussiëren veel, en hebben het over de mooie dingen die er in de wereld zijn. Noor laat hier alle vier copingsmechanismen zien: probleemgericht (acties ondernemen voor het klimaat), emotiegericht (erover praten, zoeken naar hoop), sociale steun (door Tim hulp te vragen) en de laatste maar zeker niet de minste in dit verhaal: afleiding. Als Noor zwemt, zakken al haar zorgen even weg. Dan voelt ze het water, telt ze haar slagen en is ze even niet bezig met haar problemen. Rugzwemmen geeft niet alleen maar feitelijke informatie op een subtiele manier, passend bij fictie, maar geeft ook een goed voorbeeld aan kinderen van hoe je kan omgaan met zorgen over het klimaat.
Uitgever
Gottmer
Illustrator
Pagina's
224
Leeftijd
Jaar
Thema
10
-
14
2023
Schoolleven, reizen en vakantie