Kinderboekbeoordelingen
Hier vind je kinderboeken die beoordeeld zijn door Kinderboekkompas. Elk boek is uitvoerig gelezen en beoordeeld op overtuigingskracht en op de onderstaande ontwikkelingsdomeinen. De scores worden aangegeven aan de hand van symbolen voor elk domein, van 0 tot 5 punten. Vanaf 3.0 punten is het boek een aanrader. Hoe hoger de score, hoe beter dit boek werkt om de beoogde doelen te behalen.
Wat betekent een positieve score voor elk van de vijf domeinen? Boeken in het domein diversiteit beïnvloeden de open houding naar mensen die 'anders' zijn dan jezelf, bijvoorbeeld mensen met een andere cultuur of leefwijze. In deze boeken worden stereotypen ontkracht en wordt een open en begripvolle houding aangemoedigd. Boeken in het domein gezonde leefstijl moedigen aan om op een gezonde manier te leven: sporten en bewegen, gezond eten en drinken. Daarnaast laten ze negatieve gevolgen zien van zaken als verslaving aan bijvoorbeeld gamen. Boeken in het domein verwerking kunnen kinderen helpen bij het gebruiken van effectieve verwerkingsstrategieën bij stressvolle levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer een kind gepest wordt, een naaste verliest of bij echtscheiding van de ouders. De specifieke situatie die in het boek behandeld wordt, is te vinden in de beschrijving van het betreffende boek. Boeken in het domein angst laten zien hoe angsten op een goede manier kunnen worden overwonnen, door herkenbare situaties te schetsen waarin op een adaptieve manier wordt omgegaan met angsten en zorgen. Het kind kan zo in een veilige situatie leren het object van angst te confronteren. Boeken in het domein klimaatverandering kunnen kinderen helpen bij het omgaan met nieuws over klimaatverandering. Zo kan een kind hoop krijgen voor de toekomst en worden zorgen verlicht.

Tweeling!
Beoordeling

3.9

Mylo Freeman



Robbie en Roef hebben dezelfde verjaardag, dragen altijd dezelfde kleren en spelen altijd samen: dus zijn ze net een tweeling! Maar dan komen ze twee meisjes tegen die zeggen dat zij een échte tweeling zijn
Een prentenboek over diversiteit vanuit het kleurenblindheid-perspectief. De illustraties zijn representatief en het verhaal laat zien dat huidskleur niets uitmaakt voor vriendschap.
Uitgever
CPNB
Illustrator
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2020
Vriendschap
Prentenboek Kinderboekenweek 2020

Papa is te groot voor ons huis
Beoordeling


Yoeri Slegers

3.3


Papa groeit en groeit, en er is steeds minder ruimte over in huis. Daarom gaat hij in een ander huis wonen, zodat iedereen meer ruimte krijgt.
Een symbolisch verhaal over ouders die gaan scheiden. De ik-figuur gaat er op een realistische manier mee om: ze wil het niet, ze wordt boos en verdrietig, en leert het accepteren. Een aandachtspunt is dat het probleem wordt geschetst als eenzijdig: de vader is het probleem en moet weg. Het is belangrijk om kinderen te laten merken dat er bij een scheiding meer aan de hand is. Voor een kind is het niet goed om één van de ouders als schuldig aan te wijzen.
Uitgever
De Eenhoorn
Illustrator
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2017
Familie, Scheiding

De meestervervalser
Beoordeling

3.9

Annemarie Jongbloed



Bilal woont met zijn babyzusje en zijn moeder, ze leven in armoede. Zijn moeder moet veel werken om de huur te kunnen betalen, en dan past Bilal op zijn zusje. Als Bilal Sterre ontmoet, een meisje dat in een heel groot huis woont en wiens moeder directeur is van een museum, moedigt ze hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Bilal kan heel goed tekenen, hij kan kunstwerken zelfs perfect namaken. Maar dan valt dat ook de gemene huisbaas Gekke Gerrit op...
Naast dat Bilal een donkere huid heeft en Sterre een witte, zijn ze ook heel divers in hoe ze leven: Sterre's familie is rijk, Bilals familie is arm. Door het spannende misdaadverhaal heen leren ze wat die verschillen betekenen. Bilal leert ook om te praten over de situatie bij hem thuis, wat ervoor zorgt dat mensen uit de buurt hem kunnen helpen.
Uitgever
Ploegsma
Illustrator
Wendy Panders
Pagina's
160
Leeftijd
Jaar
Thema
8
-
12
2022
Armoede, Misdaad, Anders zijn
Thematitel Kinderboekenweek 2023

Ik kan het!
Beoordeling


Adam Cicco


2.9

Bram wil graag meedoen met de andere kinderen. Maar als zij klimmen, rennen en spelen, maakt hij zich zorgen. Hij is bang dat hij zich pijn zal doen. De dieren in het bos proberen hem te helpen van zijn angsten af te komen.
Als Bram verdrietig thuiskomt, geeft zijn moeder hem advies: zorgen en angsten zijn gevoelens, je kan proberen iets anders te voelen. Als je in jezelf gelooft, en weer opstaat als je bent gevallen, wordt alles beter. Dit advies sluit op zich aan op hoe kinderen van angsten af komen: blootstelling, ontspanning , je angsten rationaliseren en nadenken over de gevolgen. Maar in het echt is het niet zo makkelijk gezegd. Dit boek zou hoger scoren als het Bram niet meteen zou lukken dit advies over te nemen, maar pas na een paar keer proberen.
Uitgever
Clavis
Illustrator
Myriam Berenschot
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2021

Zo klinkt verandering
Beoordeling

3.1

Amanda Gorman



Vertaald door Gershwin Bonevacia
In dit prentenboek inspireert Amanda Gorman om jezelf te zijn. Om je eigen kracht te gebruiken en zo verschil te maken. De verandering zit in jou en dat is hoe je de wereld en de levens van jezelf en anderen iets mooier kan maken.
Dit boek scoort voldoende op diversiteit, vanwege de visuele representatie en het presenteren van mensen die er anders uitzien als gelijken.
Uitgever
Van Goor
Illustrator
Loren Long
Pagina's
32
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2021
Jezelf zijn

Rugzwemmen
Beoordeling


Marc ter Horst



4.4
Toen ze baby was namen haar ouders Noor al mee naar demonstraties voor het klimaat. Maar nu ze op de middelbare school zit, is ze klaar met de sombere berichten. Haar ouders maken zich zorgen dat ze zo somber is, en willen dat ze in de zomer naar een kamp gaat voor kinderen met depressieve klachten. Daar heeft ze dus echt geen zin in, en dan trekt ze haar eigen plan. Ze ontwikkelt een nieuwe vriendschap met de eigenwijze Tim, die heel anders naar de wereld kijkt dan zij.
Haar hele leven wordt Noor al geconfronteerd met een somber beeld van de toekomst. Haar ouders betrekken haar bij hun gevecht om dat toekomstbeeld te verbeteren. Maar dat is niet genoeg om haar zorgen weg te nemen. Gelukkig leert Noor Tim kennen, die het goed lukt om op een positieve manier naar de wereld te kijken. Ze discussiëren veel, en hebben het over de mooie dingen die er in de wereld zijn. Noor laat hier alle vier copingsmechanismen zien: probleemgericht (acties ondernemen voor het klimaat), emotiegericht (erover praten, zoeken naar hoop), sociale steun (door Tim hulp te vragen) en de laatste maar zeker niet de minste in dit verhaal: afleiding. Als Noor zwemt, zakken al haar zorgen even weg. Dan voelt ze het water, telt ze haar slagen en is ze even niet bezig met haar problemen. Rugzwemmen geeft niet alleen maar feitelijke informatie op een subtiele manier, passend bij fictie, maar geeft ook een goed voorbeeld aan kinderen van hoe je kan omgaan met zorgen over het klimaat.
Uitgever
Gottmer
Illustrator
Pagina's
224
Leeftijd
Jaar
Thema
10
-
14
2023
Schoolleven, reizen en vakantie

Toen mijn broer een robot werd
Beoordeling


Emiel de Wild

4.2


Enkele tijd na het overlijden van Tijs' broer Dennie, komt de robot. Zijn ouders hadden de robot nodig, waar al Dennie's herinneringen in zitten opgeslagen. Volgens Tijs' ouders is er niets na de dood, dus is er ook niets over van Dennie. Maar Tijs voelt de echte Dennie nog wel, en de robot mag zijn broer niet vervangen. Samen met zijn beste vriend bedenkt hij een plan om van de robot af te komen.
Tijs en zijn ouders hebben verschillende manieren van rouwen. Tijs denkt na over of er ergens nog iets van zijn broer over is, in de hemel bijvoorbeeld. Zijn moeder heeft de robot nodig, en ook zijn vader leert de robot waarderen. De vader van Tijs' beste vriend Twan zegt dat de robots ervoor zorgen dat mensen hun gevoelens niet meer voelen, hij zegt dat rouw bij het leven hoort. Tijs en Twan hebben een mooie vriendschap, ze begrijpen elkaar en zien het meteen aan elkaar als ze ergens mee zitten. Zo ziet Tijs ook hoeveel last Twan heeft gehad van de scheiding van zijn ouders, en als Twan's vader een nieuwe vriendin blijkt te hebben, bedenken de vrienden samen een plan om van 'de indringers' in hun leven af te komen. De beide jongens helpen elkaar en kunnen bij elkaar hun emoties uiten. Ze leren waar ze wel en geen controle over hebben, en wanneer het werkt om actie te ondernemen tegen iets wat als een probleem voelt.
Uitgever
Leopold
Illustrator
Pagina's
176
Leeftijd
Jaar
Thema
9
-
12
2022
Vriendschap, dood en rouw, scheiding

Vos & Konijn
maken vrienden
Beoordeling


Beth Ferry


3.5

Pim Lammers
In deze serie beleven Vos en Konijn allemaal kleine buitenspeel-avonturen. Ze maken nieuwe vrienden, ontdekken hoe leuk je kunt spelen met fantasie. Zullen ze de bellenblaaswedstrijd winnen? Zullen ze de weg uit het doolhof terugvinden?
Vos vindt veel dingen spannend. Als Vos niet van de glijbaan durft omdat die wel erg hoog is, zegt Konijn dat hij zich geen zorgen hoeft te maken en hun nieuwe vriend Uil pakt zijn hand om samen te glijden. En als Vos bang is dat anderen hem uitlachen om zijn mislukte kapsel, moedigt Konijn hem aan om toch naar de speeltuin te gaan en zo veel lol te maken dat ze het niet eens zouden horen als iemand hem uitlacht. Op die manier laten Vos en Konijn zien dat blootstelling, nadenken over de gevolgen en over hoe logisch en realistisch de angst is, werkt om het jezelf makkelijker te maken.
Uitgever
Billy Bones
Illustrator
Gergely Dudás
Pagina's
93
Leeftijd
Jaar
Thema
6
-
10
2021
Dieren, Vriendschap

De jongen met de negen wensen
Laat je dromen uitkomen.
Beoordeling


Helen Rutter

4.1


Vertaald door Mijke van Leersum & Joyce Sengers-Bekkers
Leo heeft het niet makkelijk. Zijn moeder ligt altijd in bed en hij voelt zich niet welkom in het huis van zijn vader en stiefmoeder. Op school heeft hij veel last van de 'Boze B's', die hem pesten. Maar dan gebeurt er iets bijzonders: zijn grote voetbalheld verschijnt en geeft hem negen wensen. Daarmee begint een avontuur met heel veel ijs, een nieuwe X-box en meer. Maar bovenal gaat Leo nadenken over een belangrijke vraag: wat zou mij nou echt blij maken?
Een grappig verhaal over dromen en vriendschap. In dit verhaal komen veel aspecten terug die kinderen met gescheiden ouders en met ouders met depressie kunnen herkennen. Leo heeft (in het begin van het verhaal tenminste) geen warm thuis. Bij zijn moeder moet hij voor zichzelf en voor haar zorgen, bij zijn vader voelt hij zich niet welkom. Uiteindelijk leert hij dat hij hulp mag vragen, en dat andere mensen hem graag willen helpen. Hij leert voor zichzelf op te komen naar zijn vader toe, en daardoor kan hun relatie herstellen. Op school heeft Leo het ook niet makkelijk. De 'Boze B's' maken hem het leven zuur. Hoewel hij niet leert dat hij daarover ook om hulp mag vragen aan de leraren, leert hij wel dat ook de Boze B's niet alleen maar gemeen zijn. Zij hebben het ook niet fijn thuis, en daarom gedragen ze zich zo. Leo leert dat wraak nemen op pestkoppen niet werkt, maar dat een vriendelijk gebaar veel beter werkt.
Uitgever
Billy Bones
Illustrator
Andrew Bannecker
Pagina's
276
Leeftijd
Jaar
Thema
9
-
13
2022
Scheiding, Pesten, Vriendschap, Voetbal, Schoolleven, Familie
Thematitel Kinderboekenweek 2023

Ik woon in twee huizen
Beoordeling


Marian de Smet

3.7


Nina's ouders zijn uit elkaar, dus woont zij in twee huizen. Ze vertelt hoe dat is. Als ze bij papa is, mist ze mama. Als ze bij mama is, mist ze papa.
Nina vertelt hoe het vroeger thuis was, en hoe dat toen veranderde. Eerst hielden papa en mama van elkaar, toen kregen ze veel ruzie. Ze vindt het soms wel moeilijk, en merkt ook dat haar ouders verdrietig zijn. Maar ze weet ook dat het zo beter is, en dat haar ouders nog evenveel van haar houden als eerst. In dit boek worden veel aspecten van het leven na scheiding benoemd en het geeft dus een goed beeld. Het laat zien dat het normaal is dat kinderen vaak bij de andere ouder willen zijn dan waar ze op dat moment zijn, en dat ze merken dat hun ouders verdrietig zijn.
Uitgever
Clavis
Illustrator
Nynke Talsma
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2008
Scheiding

Waar is Grote Broer?
Beoordeling


Linde Faas


4.1

Kleine Broer woont samen met Grote Broer in een bloem in de jungle. Buiten de bloem is alles eng, vindt Kleine Broer. Op een avond gaat Grote Broer de bloem uit om naar de sterren te kijken. Als hij maar niet terugkomt, moet Kleine Broer hem wel gaan zoeken. Maar dan moet hij wel de veilige bloem uit...
Dit kleurrijke prentenboek kan je kind inspireren om twee technieken te gebruiken om van angsten af te komen: blootstelling en positieve gevolgen. Kleine Broer gaat ondanks zijn angst naar buiten om Grote Broer te zoeken. Daar komt hij oog in oog te staan met zijn angsten, en komt hij erachter dat het wel meevalt. Het gevolg is dat hij ziet hoe mooi en groot de wereld is en dat hij zijn Grote Broer vindt. Bovendien is dit herkenbaar voor de doelgroep: angst voor enge dieren en voor het donker zijn veelvoorkomende angsten bij kinderen tot 6 jaar.
Uitgever
Lemniscaat
Illustrator
Linde Faas
Pagina's
26
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2021

Amira de prinses komt thuis
Beoordeling

3.5

Bart van Nuffelen



In het land waar Amira naartoe is gevlucht is alles anders. Mensen lijken niet blij te zijn dat ze er is, en ze begrijpt de taal niet. Als ze naar school moet is dat heel spannend.
Vanuit het perspectief van Amira is alles anders in het nieuwe land. De taal is anders, ze wordt anders aangekeken en de mensen lijken niet blij te zijn met haar. Dit verhaal wekt empathie op voor kinderen die in een nieuw land terecht komen.
Uitgever
De Eenhoorn
Illustrator
Kristina Ruell
Pagina's
34
Leeftijd
Jaar
Thema
2
-
6
2017
Vluchtelingen, anders zijn