Over klimaatverandering

Het komt de hele tijd in het nieuws en het jeugdjournaal. Het klimaat is aan het veranderen en dat is soms best eng. Vooral als het dichtbij komt. Misschien maken je kinderen of leerlingen zich dus wel zorgen over het klimaat. Het komt op het nieuws, er wordt over gepraat op school en thuis, klimaatverandering is een belangrijk onderwerp voor kinderen die nu opgroeien. Maar hoe leg je uit wat je is? En hoe kan je ervoor zorgen dat je kind zich niet té veel zorgen maakt? Kinderboeken kunnen hierin helpen! Door uitleg te geven over wat klimaatverandering betekent en door manieren te geven om ermee om te gaan. Benieuwd hoe dat werkt? Zie onderaan deze pagina!

Op deze pagina vind je kinderboeken die over klimaatverandering gaan. Mis je nog een boek in het lijstje? Neem contact met me op!

7.png

Ko's Klimaatboekje

Feiten én achtergronden over het klimaat

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Alfred Knol en Jeroen Visbeek

Zodiak

12

2.0

Beoordeling

Klimaat.png

Een verslag van Ko Klimaat uit groep 8. Er wordt uiteengezet waarom klimaatverandering niet een probleem zou zijn en waarom het niet veroorzaakt wordt door de mens. Het kan interessant zijn om het tegengeluid ook te begrijpen, maar let op dat in dit boek ook wordt gesuggereerd dat overheidsinstanties met opzet gegevens wijzigen. Bij Kinderboekkompas beoordeel ik kinderboeken op de manier waarop ze kinderen kunnen ondersteunen in het gezond omgaan met onheilspellende maatschappelijke ontwikkelingen. Dat houdt onder andere in dat een boek vertrouwen en hoop geeft. Afgezien van de discussie of dit boek feitelijke (on)juistheden verspreidt over klimaatverandering en rol van de mens daarin, geeft dit boek ook een mate van wantrouwen in overheden en wetenschappers. Dat is vanuit pedagogisch en maatschappelijk oogpunt onwenselijk.

7.png

Doe de kraan dicht, Geronimo!

Uit de serie Knagers voor Klimaat

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Geronimo Stilton

Giuseppe Facciotto, Carolina Livio en Francesco Castelli

Baeckens | De Wakkere Muis

7

3.7

Beoordeling

Klimaat.png

Als Geronimo denkt een paar dagen uit te rusten op de boerderij, gebeurt er iets: er komt ineens geen druppel water meer uit de kraan? Gelukkig hebben ze nog een reservetank, maar dat is niet genoeg als het lang duurt voor ze hebben ontdekt waar het probleem zit. Ze moeten opletten hoe veel water ze gebruiken, niets verspillen en gaan ondertussen op onderzoek uit. Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat ze minder water verspillen? Dit boek geeft handige tips!

7.png

Help, mijn batterij is leeg!

Uit de serie Knagers voor Klimaat

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Geronimo Stilton

Christian Aliprandi

Baeckens | De Wakkere Muis

8

3.7

Beoordeling

Klimaat.png

Middenin een hittegolf valt de stroom uit op Muizeneiland. Wat nu? De knagers slaan de poten ineen om alternatieve manieren te bedenken om elektriciteit op te wekken, zolang het probleem nog niet is verholpen. Zo komen ze er samen achter welke middelen oneindig zijn en welke niet. Dit boek geeft veel tips om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid!

7.png

Kliekjesfeest

Uit de serie De Klimaatjes

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Judith Koppens & Andy Engel

Nynke Mare Talsma

Clavis

5

3.5

Beoordeling

Klimaat.png

Mol is hard aan het werk in zijn moestuin en Duif is bezig met een flinke berg afwas. Duif had gisteren familie over de vloer, en ze hadden heel veel eten over. Als Duif en Vos de restjes willen weggooien, houdt Muis hen tegen. Je gaat al dat eten toch niet zomaar weggooien? Misschien kunnen ze er wel nog iets lekkers van maken? Tijd voor een kliekjesfeest!

7.png

Plasticsoep

Uit de serie De Klimaatjes

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Judith Koppens & Andy Engel

Nynke Mare Talsma

Clavis

5

3.7

Beoordeling

Klimaat.png

De vriendjes gaan naar zee. Als Kikker en Vos het water ingaan, drijft daar allemaal plastic. Dat is heel slecht voor de vissen en planten. Hoe komt dat daar? En wat kunnen ze eraan doen?

7.png

Wat is het warm

Uit de serie De Klimaatjes

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Judith Koppens & Andy Engel

Nynke Mare Talsma

Clavis

5

3.7

Beoordeling

Klimaat.png

Het is al dagen superwarm. Vos en Kikker zoeken samen verkoeling, maar dat is nog niet zo makkelijk. In de vijver in het park mag je niet zwemmen, van ijsjes eten koel je maar eventjes af en als Kikker koele lucht naar Vos blaast, krijgt Kikker het zelf ook warm. Hoe krijg je het nou wat koeler, als het zo warm is?

7.png

Natte voeten

Uit de serie De Klimaatjes

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Judith Koppens & Andy Engel

Nynke Mare Talsma

Clavis

6

3.7

Beoordeling

Klimaat.png

Muis en Duif willen na een flinke regenbui buiten spelen, maar er liggen overal plassen. Dus gaan ze naar hun vriendjes in het bos, daar is de grond lekker droog. Hoe komt dat? En hoe kunnen ze ervoor zorgen dat het in de stad fijner wordt om buiten te spelen, ook als het heeft geregend?

7.png

Blij met een bij

Auteur

Illustrator

Uitgever

Leeftijd

Alison Jay

De Vier Windstreken

4

3.1

Beoordeling

Klimaat.png

Een tekstloos prentenboek over een meisje dat bevriend raakt met een bij. Als de bij dan heimwee krijgt naar de planten en bloemen, bedenken de twee een plan. Samen vliegen ze naar buiten de stad, waar ze zaadjes en stuifmeel ophalen en in de stad rondstrooien. Zo wordt de stad weer een kleurige en mooie plek om te leven! Aan het einde van het boek staat uitleg waarom bijen zo belangrijk zijn en wat je kan doen om bijen te helpen.

Hoe werkt het?

Kinderboeken kunnen op verschillende manieren worden ingezet om kinderen te helpen omgaan met klimaatverandering. Ten eerste kunnen kinderboeken informatie en hoop bieden. Het is soms moeilijk om de dingen die je weet over oorzaken en oplossingen van klimaatverandering op zo’n manier uit te leggen, dat het past bij de leeftijd en ontwikkeling. Bovendien wil je de zorgen van een kind verlichten, zonder te liegen of belangrijke informatie weg te laten. Een kinderboek kan op een passende en leuke manier uitleg geven en hoop bieden. Ten tweede kunnen kinderboeken een goed voorbeeld bieden. Die personages kunnen als rolmodellen dienen en de lezer leeft met hen mee. Een kind leert dan van de situaties die hij of zij via het boek meemaakt. Ten derde kan het kinderboek een gespreksstarter zijn. Zie je dat een kind zich zorgen maakt over klimaatverandering? Lees dat dan samen een boek en vraag na afloop wat het kind ervan vond. Zo kan je het gesprek op gang brengen en het kind ondersteunen.

Dat betekent niet dat alle kinderboeken goed werken. De score die Kinderboekkompas over klimaatverandering geeft, komt veelal overeen met de scores voor het domein ‘Verwerking’. Waar de scores voor Verwerking iets zeggen over hoe veel een kind kan leren over hoe je het beste kan omgaan met moeilijke situaties echtscheiding, pesten of rouw; leren deze boeken over hoe je kan omgaan met een globale crisis. In het kort worden de scores samengesteld door de identificeerbaarheid en overtuigingskracht van het boek te combineren met vier categorieën van verwerkingsstrategieën:

  • Probleemgericht verwerken. Het probleem wordt actief geconfronteerd om de situatie te veranderen. Bijvoorbeeld: de hoofdpersoon zoekt informatie, stelt vragen, vermindert de eigen ecologische voetafdruk of doet mee met een protestactie.

  • Emotiegericht verwerken. De hoofdpersoon gaat goed om met emoties, durft deze te uiten en erover te praten. Het boek geeft een realistische mate van vertrouwen en hoop.

  • Sociale steun. De hoofdpersoon praat met anderen over het probleem of de zorgen die hij of zij erover heeft. Ze houden hun zorgen niet voor zichzelf en durven om hulp te vragen aan anderen.

  • Afleiding. De hoofdpersoon geeft zichzelf ook de ruimte om te ontspannen en afleiding te zoeken. Je hoeft je niet altijd bezig te houden met het probleem, afleiding is goed, met mate. Hier is het belangrijk dat er geen sprake is van ontkenning van het probleem.

 

Kinderboeken kunnen een kind helpen bij het aanleren van effectieve verwerkingsstrategieën, ook als het gaat om het opgroeien met nieuws over klimaatverandering. Ze kunnen een goed voorbeeld geven, informatie bieden en als gespreksstarter dienen. Bovendien kan lezen zelf ook al een verwerkend effect hebben: een kind leeft zich in, voelt zich minder alleen en kan via de personages emoties uiten en gedachten op een rijtje zetten. Op zoek naar een manier om kinderen te helpen omgaan met klimaatverandering? Kinderboeken zijn het antwoord!